Hamilton: Se Sennou bychom byli kamarádi

Hamilton se v tomto závodním víkendu může vyrovnat legendárnímu Sennovi hned dvakrát | foto: Mercedes AMG F1 Team

Občas to napadne každého z nás, jak by se asi snášely hvězdy minulé s těmi současnými? Byla by mezi nimi řevnivost, přátelství, úcta, obdiv nebo prostě přezíravost? Jsou známy případy naprostého nesnášení, ale i hlubokého respektu.

O Ayrtonu Sennovi se tvrdilo, že nemohl s Alainem Prostem bydlet v jednom hotelu. Povýšené chování prý měl i k Johnny Dumfriesovi, nepříliš dobrý vztah panoval mezi ním a Michaelem Andrettim. Dvojnásobný mistr světa Lewis Hamilton, jenž v letošní sezóně může vyrovnat dva Sennovy historické výsledky, se domnívá, že by si s brazilským fenoménem dobře rozuměl.

Hamilton v případě dalšího vítězství získá už 41. triumf v kariéře a vyrovná se tím právě Sennovi a Sebastianu Vettelovi. Lewis však tvrdí, že daleko víc ho zajímá osmé vítězství v sezóně, kterým by se přiblížil k třetímu mistrovskému titulu - tím by se Sennovi rovněž vyrovnal.

Všeobecně se tvrdí, že nebýt Ayrtonovy tragédie v Monze 1994, určitě by ještě nějakou sezónu pokračoval a dosáhl by podstatně lepších statistických výsledků. I proto Hamilton hovoří spíše o pokračování v Brazilcově odkazu, než o nutném překonání jeho výkonů. "Nehledám v tomto víkendu myšlenku, že se mu vyrovnám. Nezáleží mi na tom, jestli to bude tento víkend, příští nebo další, kdy budu mít stený počet vítězství jako on. Kdyby Ayrton mohl pokračovat, určitě by vyhrál mnoho dalších závodů a šampionátů. Nesu teď štafetu za nás oba a budu se snažit vyhrávat pro nás oba. Myslím, že kdyby žil, byli bychom přátelé."

Hamilton má také možnost vyrovnat Sennův rekord v počtu po sobě jdoucích pole-position. Brazilec jich zatím zajel osm, ovšem tři zajel v závěru ročníku 1988 (počínaje GP Španělska) a dalších pět v úvodu sezóny 1989 (konče GP USA v Phoenixu). Hamilton zatím nenašel co do postavení na čele startovního pole soupeře od letošní Grand Prix Monaca.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy