Příběh Vettelovy blikající helmy

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Časopis F1 Racing se vydal po stopách unikátní helmy, kterou použil úřadující trojnásobný mistr světa Sebastian Vettel při minulé Velké ceně Singapuru.

Na neustálé výměny designu helem Sebastiana Vettela jsme si již mohli zvyknout. Letos v Singapuru však všechny zaujal zcela novým pojetím designu, který v sobě zahrnoval 17 ultra-zářících světel LED. 

"V roce 2010 jsem udělal speciální helmu, se kterou jel Seb v Singapuru a od té chvíle se zdá, že pro ten závod chce každý jezdec něco speciálního. To byl důvod, proč jsme pro rok 2012 zvedli laťku," popisuje Jens Munser, autor a malíř nápadů vzhledu Vettelových helem.

Munser experimentoval s blikajícími světly už při Němcově účasti v Závodě šampionů, v F1 však čelil dvěma problémům: bude elektronika narušovat rádiovou komunikaci a bude to FIA považovat za legální?

"Otestovali jsme to ve Spa a nebyly žádné problémy. Potom Peter Burger z Arai (továrna, která vyrábí Vettelovy helmy) promluvil s Charliem Whitingem a ten neviděl v návrhu žádný prolbém, protože to bylo jen obyčejné malování - nemuseli jsme v helmě dělat žádné díry," vzpomíná Munser.

Nablýskané monoposty i svítící helma při noční VC Singapuru (foto: Red Bull Racing)

Ploché diody na vršku helmy byly napájeny z malé baterie umístěné na Vettelově límci. Světla byla naaranžovaná do astrologického vzoru a reagovala na pohyb.

"Chtěli jsme vytvořit dynamickou hru světel. Mohli jste například zaregistrovat, že když přejel přes obrubník, hodně to blikalo," upozornil Munser. A jaké jsou jeho další plány? "Nevím, možná kouřový stroj," nechal se slyšet.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy