Recenze knihy: Flat Out, Flat Broke

McCarthy, Perry | foto: Perry McCarthy

Publikacích o šampiónech a legendách světových okruhů je bezpočet. Ale kniha o závodníkovi, který nikdy nevyšplhal na vrchol motorsportu, natož pak aby startoval ve formuli 1? To se jen tak nevidí. Přesto jedna taková kniha existuje – a je výborně čtivá.

Jméno Perry McCarthy vám pravděpodobně nic neříká. Snad jen fajnšmekři historie F1 si vzpomenou na plešatého a usměvavého mladíka, který nikdy nedostal tu správnou šanci zazářit ve světě automobilových závodů.

Autobiografická kniha s názvem Flat Out, Flat Broke: Formula 1 – The Hard Way je vtipným průvodcem života tvrdošíjného člověka, jenž se v 18 letech rozhodl stát se závodníkem. Trochu pozdě, říkáte si, nicméně McCarthy si stál za svým cílem. Bez zkušeností s motorsportem a bez peněz zahájil krkolomnou kariéru, která mnohdy připomínala scénář hollywoodské béčkové komedie. Někdy se až čtenář nutí podivovat nad McCarthyho neutuchající touhou, nadále jít hlavou proti zdi a dávat všanc naspořené peníze na úkor nejisté budoucnosti.

Kniha Flat Out, Flat Broke je plná černého humoru, s prvky tragikomedie a především plná odhodlání sympatického člověka, kterému je však kariéra automobilového závodníka neustále odpírána. Flat Out, Flat Broke vyčnívá nad všemi knihami o motorsportu díky svému neobvyklému (rozuměj upřímnému, surovému a vtipnému) psanému stylu a zejména díky tomu, že kniha není o hvězdě, jež zazářila na nebi motorsportu.

Jen tak mimochodem, Perry McCarthy byl prvním (černým) Stigem známého britského pořadu Top Gear.

Kniha: Flat Out, Flat Broke: Formula 1 – The Hard Way
Autor: Perry McCarthy
Nakladatelství: Haynes Publishing
Rok vydání: 2003
Stránky: 320
Jazyk: Angličtina
Cena: na portálu Ebay od 120 Kč

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy