Pohár ze Silverstone patří mezi nejcennější trofeje

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Pohár pro vítěze Velké ceny Velké Británie patří mezi ty nejcennější a zároveň nejstarší trofeje, které se v závodech formule 1 udělují.

Téměř tři kila váhy při 64 centimetrové výšce - to jsou parametry trofeje, která je každoročně udělována vítězi Velké ceny Velké Británie, konkrétně se jedná o historický pohár královského autoklubu Royal Automobile Club, který se může pyšnit označením nejcennějšího a nejstaršího poháru ve světě formule 1.

Pohár je celý zhotovený ze zlata a jeho hodnota se odhaduje na více než sto tisíc liber, byl vyrobený v roce 1871 v Covent Garden jedním z nejvýznačnějších zlatníku britského impéria za dob panování královny Viktorie. Jako trofej se v Silverstone používá teprve od poloviny sedmdesátých let, kdy nahradil Mervyn O’Gormanův pohár.

Vršek poháru pochází až z roku 1899, protože originál byl ztracen. Ten nový je už ke spodní části přidělán napevno. Kryt je opatřen nápisem “Floreat Etona”, což znamená „Ať vzkvétá Eton“, a to proto, že původně pohár sloužil jako cena soutěžních klání na prestižní škole Eton College.

Jména všech vítězů jsou vyryta ve spodním pásu, který je umístěn v podstavci poháru. Výčet jmen začíná od roku 1948, teda z doby, kdy ještě nebylo oficiální mistrovství světa vozů formule 1 – první je tak italský pilot Luigi Villoresi, který tu zvítězil s vozem Maserati. Nejvíce opakujícím se jménem je domácí pilot Jim Clark, jež tu v rozmezí let 1962 – 1967 zvítězil pětkrát.

Vítězný pilot však získává pouhou repliku. Originál je výlučně používán pouze při oficiální ceremonii, poté se vrací autoklubu, který ho opatruje až do dalšího závodu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy