Zaostřeno na Heikkiho Kovalainena

Kovalainen, Heikki | foto: Renault Sport F1

Pro svoji povahu je přezdívaný Sunshine. Přátelský a hovorný Fin byl v paddocku pravým opakem svého krajana Kimiho Räikkönena. Mistr světa z roku 2007 letos odešel do rally, a čestná povinnost hájit finskou vlajku ve formuli jedna tak rázem přešla na Heikkiho Kovalainena. Všichni znají jeho výsledky, ale jaký je tenhle drobný Fin vlastně člověk?

Heikki Kovalainen se narodil 19. října 1981 v Suomussalmi. „V severním Finsku spolu lidé musí víc komunikovat, jsou na sebe odkázaní. Proto jsou Finové ze severu upovídanější a přátelštější, než ti z jihu,“ vysvětluje s oblibou Kovalainen, proč jsou podle něj s Kimim Räikkönenem, rodákem z Espoo, tolik odlišní.

Netypický Fin

Kovalainen nikdy příliš nezapadal do typického obrázku, jaký o Finech všeobecně panuje. Není málomluvný podivín, spíš naopak - je otevřený a přístupný. Ačkoli je zvyklý na hluboké závěje a rád se v nich vyřádí na sněžném skútru, preferuje léto. „Když svítí sluníčko a je příjemné počasí, lidé mají lepší náladu,“ odůvodňuje jednoduše.

Jako správný Skandinávec má rád zimní sporty, hlavně běh na lyžích. Opravdový zájem však v něm vzbuzuje spíš atletika, kterou bedlivě sleduje. I "nejtypičtější" finská vlastnost, náklonnost k alkoholu, je Kovalainenovi cizí. Když se ho zeptali, co je nejlepší na tom, že se narodil jako Fin, odpověděl s vtipem sobě vlastním: „Že jsem blond. Lidi mají blonďáky rádi.“



Nová šance

Letos začíná Kovalainen od nuly s malajsko-britským týmem Lotus. Přechod do stáje, ve které je jeho osobnost a zkušenosti důležitá a ceněná, na něj zapůsobily jako živá voda. Ačkoli popírá, že by se měl v McLarenu špatně, byla jeho vyhaslost a nevýkonnost především v loňské sezóně očividná. „Nedokázal jsem z McLarenu dostat všechno. Někteří lidi si myslí, že jsem dobrý v kvalifikacích a už ne tolik v závodech, ale tak to bylo jen v McLarenu. Podívejte se na moje působení v Renaultu v roce 2007, měl jsem v závodech velmi dobré výsledky. Nezajímá mě, co si lidi myslí, jsem odhodlanější než kdy jindy pro tým odvést maximum,“ řekl v lednu.

Heikki Kovalainen je veselý, přátelský a otevřený. Je ale také odhodlaný, motivovaný a pracovitý. Má silnou vůli. A není typ člověka, který mluví dřív, než myslí. Proto je dobré brát jeho slova vážně. Když tvrdí, že lidé ještě neviděli co dokáže, měli bychom mu věřit.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy