Retrospektivní průřez kariérou se Sergiem Pérezem

Sergio Pérez při testech v Barceloně | foto: Racing Point F1 Team

Devětadvacetiletý Sergio Pérez toho už ve Formuli 1 zažil spoustu. Jak vzpomíná na svá jednotlivá angažmá?

Sergio Pérez má za sebou už poměrně bohatou kariéru. Ačkoliv je mexickému jezdci teprve 29 let, s Formulí 1 toho zažil už spoustu. Pilotoval Sauber, McLaren Force Indii a nynější Racing Point. Byl členem jezdecké akademie Ferrari, ale dal přednost McLarenu, kde však vydržel pouze jednu sezonu. Ztracenou sebedůvěru posléze nalézal právě ve Force Indii, kde postupné získal několik pódiových umístění.

Poprvé se nicméně mezi nejlepší tři podíval už v roce 2012, tehdy pilotoval Sauber. „Sauber z roku 2012 bylo dobré auto, bylo opravdu působivé, v určitých momentech jsme s ním dokázali udělat velké věci.“ Vzpomíná Mexičan. A pokračuje, „Ale upřímně nikdy jsem neměl vůz schopný dostávat se pravidelně na pódium, možná pár z nich to za určitých podmínek zvládlo, ale ne všechny. Vždy chcete mít to nejlepší auto na roštu, já takové bohužel nikdy neměl.“

Mezi nejlepší tři se každopádně dostal už osmkrát, v čem tedy spočívá tajemství úspěchu? „Je třeba vždy dobře odhadovat vývoj závodu. Jako pilot můžete ovlivnit mnoho věcí, například strategii, kdy zastavit a kdy ne. Pak, když se objeví příležitost, je třeba ji využít.“ Má jasno Mexičan.

Zlom v jeho kariéře měl přijít během sezony 2013. Toho času se upsal McLarenu, který tehdy byl top týmem. Nicméně sezona se ani stáji, ani samotnému jezdci nepovedla. Mclaren se trápil s nedostatečně kvalitním monopostem a Sergio Pérez nestačil na svého týmového kolegu Jensona Buttona. Výsledkem toho bylo angažování Kevina Magnussena, Mexičan si tak musel hledat místo jinde.

Pérez, Sergio | foto: McLaren

Nalezl jej u Force Indie, kterou během pár let dostal hned pětkrát na „bednu“. Jenže indickou stáj začaly postupně trápit stále větší finanční trable a byl to právě Pérez, kdo ji pomohl dostat do nucené správy. Sám na tento svůj krok vzpomíná s rozhodností. Podle jeho slov měl na bedrech osudy mnoha pracovníků týmu, přičemž by se dnes zachoval stejně.

Skomírající tým následně převzal kanadský miliardář Lawrence Stroll, jenž vedle Péreze posadil svého syna. Zároveň do týmu nalil velké množství finančních prostředků, ty mu mají zajistit zářnou budoucnost. „Je to obrovský rozdíl oproti minulosti. Můžete se soustředit pouze na řízení a být nejlepším pilotem, jakým jen můžete. Je to projekt, který mě fascinuje, chci, aby byl úspěšný. Děláme věci rychleji, ale je jasné, že než se dostaví úspěchy, tak to nějaký čas potrvá.“ Pravil devětadvacetiletý závodník.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy