Iceman má o receptu na lepší F1 jasno

Kimi Räikkönen v novém voze Alfa Romeo C38 při třetím dnu testů v Barceloně | foto: Alfa Romeo Racing

V současné Formuli1 není zkušenějšího jezdce. Kimi Räikkönen toho s královnou motorsportu zažil už mnoho. Jaký je podle něj recept na lepší show?

Kimi Raikkonen je v současné době nejzkušenějším pilotem na startovním roštu Formule1. Dalo by se říct, že některým svým kolegům by Iceman mohl dělat i otce. Ostřílený devětatřicetiletý bard zažil na závodní dráze mnoho velikánů.

Patří k jezdcům, kteří soupeřili s Michaelem Schumacherem, Juanem Pablem Montoyou a mnohými dalšími, jenž už dlouhou dobu v královně motorsportu nefigurují. Je tedy člověkem, který může porovnávat různé dekády.

A jaký je Finův recept na lepší show? „Upřímně, z dlouhodobého hlediska to není moje starost, v budoucnu do toho nebudu nijak zapojený a nebudu přicházet o svůj volný čas zapínáním televize“, zasmál se Räikkönen.

„Jestliže se mě ptáte, co bych změnil teď, určitě takové věci jsou, například bych odstranil všechna ta data, pokud byste nemohli naladit vozy prostřednictvím dat, museli byste se vrátit zpět ke svým vlastním pocitům, to by byl podle mě krok vpřed,“ pravil Iceman.

Pilot Alfy Romeo v této souvislosti zmínil americkou sérii NASCAR, kterou si během sezony 2011 rovněž vyzkoušel. Podle něj je tato série dobrým příkladem toho, že méně telemetrie a dat znamená lepší závodění.

„Je to čistší závodění, můžete si říct, že na oválu je to jednoduché, ale není tomu tak. Můžete si uvědomit do pr… nejsem dost rychlý a pak se o tom můžete bavit s ostatními, ale nakonec jste to vy sám, kdo musí dojít k nějakému závěru. Ale ve Formuli1 vám data říkají vše, co můžete změnit, pokud by si každý měl najít vlastní nastavení bez toho, aby se díval na počítač, bylo by to o něčem jiném,“ pokračuje Kimi.

Kimi Räikkönen v kvalifikaci v Melbourne | foto: Pirelli

Räikkönen vstoupil do kolotoče F1 během sezony 2001, stalo se tak se Sauberem. Posléze vystřídal McLaren, Ferrari a Lotus. V barvách týmu z Maranella získal roku 2007 mistrovský titul. Vyzkoušel si rovněž NASCAR a netají se svou oblibou v rallye.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy