Renault pro rok 2019 volí odlišnou filozofii vylepšování vozu, v oblasti motoru doufá ve větší zisky

Daniel Ricciardo s Renaultem RS19 během testů v Barceloně | foto: Renault Sport F1

Renault pro letošní sezónu volí podle svého jezdce Daniela Ricciarda zcela novou filozofii vývoje vozu, což by mu mělo pomoci se udržet vpředu a dále stahovat deficit v oblasti pohonné jednotky.

Zatímco loni ve vývojových závodech francouzský tým proti svým soupeřům spíše ztrácel, letos by tento trend chtěl obrátit. "Jsem si jistý tím, že jsme nedosáhli žádného pokroku," řekl například během Velké ceny Japonska Nico Hülkenberg.

Jeho nový týmový kolega, jenž přišel z Red Bullu známého silným sezónním vývojem, ale nyní od Renaultu "očekává dobré věci. Myslím, že filozofie bude tento rok zcela odlišná, pokud jde o vylepšení, která dostáváme."

"Myslím, že se plán a struktura změní, i jejich filozofie, pokud jde o to, co a kdy nasadit. Věřím, že se to změní. Budu toho součástí a tomu procesu věřím. A doufám, že se udržíme vpředu," popisuje Ricciardo.

Vzhledem k tomu, jak se zdá být střed pole vyrovnaný, bude vývoj během sezóny pro týmy klíčový. Renault hodně investoval do vylepšení své továrny v Enstone i ve Viry, což by se mu mohlo vyplatit.

Nico Hülkenberg během testů v Barceloně | foto: Renault Sport F1

Nová pravidla také otevírají prostor pro rozdíly. "Je to dáno částečně tím, že umožňují spoustu cest. Letos se toho proto bude dát hodně vyvinout, pokud jde o přední křídla, brzdové kanálky, deflektory, bočnicové panely - celá velká oblast dostupná pro vývoj," vysvětluje technický ředitel Nick Chester.

"Vkládáme velké úsilí do našich aerodynamických programů a programů v aerodynamickém tunelu, takže se budeme snažit s věcmi přijít co nejrychleji a dostat je na auto," uvádí Chester.

A Ricciardo věří, že se to bude týkat i motoru, s nímž Renault dosáhl během zimy pokroku - údajně výkon navýšil až o 50 koní: "Není tajemstvím, že v posledních několika letech Renault se svou pohonnou jednotkou ostatní doháněl, z čehož pramení pozitivní věc, že podle nás můžeme získat pořád více než ostatní. Proto samozřejmě zůstanu optimistou. Cítím, že ve vývoji během sezóny toho můžeme najít o trochu více a snižovat ztrátu."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 41 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy