Šéfinženýr výkonnosti Smedley opouští Williams. Po čem zatoužil?

Rob Smedley u Williamsu tento měsíc skončí | foto: Williams F1 Team

Inženýr Rob Smedley na konci roku opustí Williams, který se v poslední době hodně trápí s tím, aby v závodech dosáhl na bodované pozice.

Čtyřiačtyřicetiletý Brit přišel v roce 2014 posílit tým z Ferrari, kde působil jako závodní inženýr Felipeho Massy, s nímž měl velmi úzký pracovní vztah. Fanouškům se vryl do paměti svým pokynem v průběhu Velké ceny Německa 2010, kdy Brazilce přiměl, aby před sebe pustil Fernanda Alonsa, i když byl ve vedení: "OK, Fernando je tedy rychlejší než ty. Můžeš potvrdit, že jsi tu zprávu pochopil?"

Smedley uvádí, že po 20 letech ve Formuli 1 "nastal ten správný čas se na věci podívat a vyhodnotit, jaký další krok učinit. Moc se těším na to, že strávím více času se svou rodinou, než rozhodnu o budoucích příležitostech."

Jeho Williams je v šampionátu konstruktérů poslední, v 19 závodech zatím získal pouze 7 bodů, přestože používá stejné motory jako mistrovský Mercedes. Jeho nejbližší soupeř Toro Rosso má dvě velké ceny před koncem na svém kontě 33 bodů.

S Felipem Massou měl velmi dobrý vztah, na některé jeho hlášky si fanoušci dodnes pamatují | foto: Williams F1 Team

Tým, jenž kdysi v F1 dominoval, od roku 2012 nedokázal vyhrát ani jeden závod. V posledních letech jeho upadá - v sezóně 2014 a 2015 skončil třetí, v následujících dvou ročnících pátý. Příští rok jeho barvy bude hájit mladík George Russell, druhého pilota zatím Williams neoznámil.

"Souhlasil, že se k nám přidá v době, kdy naše výkonnost byla nízká, a my jsme vděční za to, že v nás v té době viděl potenciál věci otočit. Během té doby hodně týmu ve své roli pomohl. Také byl pro Grove skvělou osobností, mnohé svým nadšením a vášní pro F1 inspiroval.

Ve sportu působí dlouhou dobu, takže naprosto chápu a respektuji jeho rozhodnutí vybrat si nějaký čas a strávit jej se svou ženou a kluky. Přejeme mu vše nejlepší a z celého srdce mu děkujeme za čas, vášeň a bojového ducha, kterého Williamsu dal," loučí se šéfka Claire Williamsová.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy