"Neomezujme potenciál motorů spotřebou a životností!" Nechuť ke změně pravidel přetrvává

Současní výrobci po zjednodušování motorů netouží | foto: Renault Sport F1

Týmy se podle ředitele Renault Cyrila Abiteboula po několika jednání ani o píď nepřiblížili dohodě o pohonných jednotkách pro sezónu 2021. Velcí jsou pro zachování motorgenerátoru pro rekuperaci tepelné energie (MGU-H), řešení podle nich do té doby dostatečně zlevní.

Noví majitelé s FIA chtějí sice zachovat 1,6litrové V6 motory, ale místo MGU-H zvýšit výkon MGU-H, otáčky (o 3000 ot/min) a zavést více standardizovaných součástí (například řídicí elektroniku a baterie). To se ale automobilkám působícím v F1 nelíbí a k žádnému posunu i přes další výměnu názorů zatím nedošlo.

"Ne, není nic nového. Rozhovory pokračují a názory se stále liší. Musíme zlepšit současný motor, u kterého je několik věcí špatně. [Chce to] více hluku a výkonnosti," komentuje situaci ředitel Renaultu Abiteboul. Zástupci Ferrari a Mercedesu dokonce v případě navrhovaných změn pohrozili svým odchodem z F1.

A jak by si přál Renault zvýšit výkonnost pohonných jednotek, která se podle Mercedesu blíží hranici 1000 koní? "Neomezujme jejich potenciál spotřebou paliva, životností komponent a motorovými penalizacemi," odpovídá pro Auto Hebdo Abiteboul.

Týmy si velké změny nepřejí, podle Abiteboula by všichni museli začít od nuly a mezi výrobci by mohly vzniknout opět velké rozdíly | foto: Honda Racing F1

"Ale hlavně, zachovejme současné motory jako základ pro budoucnost. Není potřeba dělat v roce 2021 revoluci, ani ji nikdo nechce," zamítá návrhy, s kterými přišel Ross Brawn, sportovní ředitel nových majitelů F1.

"Z dnešního hlediska musím říct, že MGU-H nemám rád. Ale do roku 2020 naše problémy budeme mít pod kontrolou. Pak bude pro výrobce a zákazníky levnější. S novým konceptem motorů by všechno začalo od nuly. Výrobci by nalezli dobrá a špatná řešení, čímž by se pole znovu rozdělilo do dvou skupin. Proto nevidím důvod, proč bychom se měli odchýlit od současného konceptu," uvedl dříve Abiteboul.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy