Vettela čeká v Mexiku nelehký úkol. Scénářů na záchranu titulu moc není

Lewis Hamilton a Sebastian Vettel na tiskovce po závodě v Itálii | foto: Scuderia Ferrari

Hamilton má v Mexiku opět šanci získat svůj čtvrtý titul mistra světa. Jak by taková konstelace musela vypadat?

Hamilton mohl svůj čtvrtý titul získat již v Austinu, tenkrát stačilo, aby dojel jako vítěz a Vettel skončil na šestém či horším místě, případně mohl Hamilton dojet druhý a Vettel devátý. Tento scénář se nakonec nenaplnil. Hamilton sice vyhrál, ale Vettel dojel hned za ním. I tak Hamilton navýšil svůj náskok na nynějších 66 bodů (331:265).

Zbývají tři velké ceny, včetně té nedělní v Mexiku. Ve hře je tak stále 75 bodů. Proto aby nebylo rozhodnuto již v neděli, nesmí být rozdíl mezi Vettelem a Hamiltonem 50 či více bodů. V případě remízy by titul bral díky výsledkům Brit.

Vettela tak nečeká vůbec lehký úkol. V případě, že by Hamilton v Mexiku nebodoval či dojel desátý, by Němec nesměl skončit na horším jak druhém místě - výsledný rozdíl 48 bodů (v případě, že by Seb dojel na druhé příčce).

V případě vítězství Sebastiana Vettela stačí Britovi získat šestou příčku - výsledný rozdíl 49 bodů. Jedná se tedy o velmi podobný scénář jako ve finálovém závodě sezóny 2008 v Brazílii, kde proti sobě soupeřil Massa s Hamiltonem. Brazilec tenkrát vyhrál a Hamilton musel skončit alespoň pátý, což nakonec dokázal, když v úplném závěru závodu předjel Toyotu Timo Glocka.

Zajímavostí také jest, že scénář, který by musel teď o víkendu nastat, se letos odehrál jen jednou, a to v Monaku. Vettel tenkrát bral 25 bodů za vítězství a Brit za sedmou příčku inkasoval bodů 6. Hamilton navíc v posledních šesti velkých cenách po letní pauze získal 95,3 % možných bodů (5 vítězství a 1 druhé místo) oproti Vettelovo 42 %. Výkonnostní momentum tak hraje v jeho prospěch.

Pokud bychom si navíc závod v Mexiku rozdělili na možné scénáře dle umístění, kterých je dohromady 380, tak zjistíme, že ve Vettelův prospěch hraje pouze 26 z nich. Šance na zisk titulu je tak pro Brita 93,2%. Reálně je ještě o něco vyšší, jelikož v tomto případě počítáme s tím, že oba jezdci mají stejné šance. Letošní statistiky ale ukazují, že Hamilton je na tom lépe, hlavně pak v otázce konzistence - dojel zatím vždy, a navíc na bodech (nejhůře byl 7. v Monaku).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy