A znovu debata o formátu kvalifikace...

Dennis, Ron | foto: Hoch Zwei

Dnes se poprvé nekoná nedělní kvalifikace. Vedení FIA úpravu schválilo teprve tento týden a Ron Dennis už hovoří o další změně.

Šéf stáje West McLaren Mercedes uvedl v rozhovoru pro Autosport, že předpokládá další změnu kvalifikačního formátu před příští sezónou. V pondělí tohoto týdne FIA zrušila nedělní kvalifikaci, která nevyhovovala téměř nikomu a včera se poprvé konala opět jen jednokolová kvalifikace sobotní.

"Věřím, že se kvalifikace znovu změní po skončení letošní sezóny," řekl Ron Dennis. "Řekl bych, že týmy budou potřebovat mít jistotu během jednoho nebo dvou měsíců. Jde hlavně o to, že musíme včas znát velikost nádrže, abychom stihli připravit monopost pro příští rok. To s kvalifikací úzce souvisí. Nepotřebujeme mít kompletně naplánovanou kvalifikaci, ale potřebujeme vědět, jaká budou pravidla ohledně množství paliva."

Největším nedostatkem všech jednokolových a dovoukolových kvalifikačních formátů, které se v F1 vystřídaly za poslední tři roky, je zákaz tankovánkování mezi kvalifikací a závodem. Vozy jsou v kvalifikaci různě těžké a o postavení na startu tak nerozhoduje pouze rychlost, ale také strategie - množství paliva. Ztratila tak hodnotu tradičně ceněná "pole-position", coby důkaz rychlosti. Přitom právě proto byl zákaz tankování před startem zaveden, aby se během závodu častěji měnilo pořadí a uměle se tak zvýšila atraktivita závodů.

Foto: Hoch Zwei

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy