Pirelli uvažuje o zavedení další směsi pneumatik, letos jich připravilo 10

Pneumatiky Pirelli pro sezónu 2017 | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Italský dodavatel pneumatik pro Formuli 1 přemýšlí o tom, že by příští rok mohlo pro další zatraktivnění závodů zavést šestou směs. Do kdy musí rozhodnout a kolik testů mu letos zbývá?

V úterý pro Pirelli testoval Valtteri Bottas s Mercedesem, ve čtvrtek a v pátek pro ně v Barceloně jezdí Antonio Giovinazzi s Ferrari. Dnes má tedy poslední šanci si cokoliv vyzkoušet před zmrazením konstrukcí svého portfolia pro rok 2018.

Mezinárodní automobilové federaci (FIA) totiž musí do 1. září zaslat detaily o specifikaci svých příštích pneumatik, s nominací různých směsí na závody pak může počkat až do 1. prosince.

V tomto mezidobí bude s italským výrobce testovat ještě Mercedes 7. a 8. záři v Paul Ricard, se Sauberem a s Force Indií 31. října a 1. listopadu v Mexico City a 14. a 15. listopadu s McLarenem v Interlagos. Poslední validační testy se uskuteční po skončení sezóny v Abú Zabí 28. a 29. listopadu se všemi týmy.

Pro Pirelli tento týden v Barceloně testuje Antonio Giovinazzi s Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

V současné době mají k dispozici ultra-měkké (fialové barvy), super-měkké (červené), měkké (žluté), středně-tvrdé (bílé) a tvrdé (oranžové) směsi. Pirelli ale může jejich počet pro příští sezónu po dalších testech ještě změnit (nikoliv jejich konstrukce).

"V závislosti na výsledcích rozhodneme o počtu směsí. Podle mého názoru bychom měli jít do šesti, což je možné. Když se podíváte na pravidla, návrh na počet směsí je naším návrhem FIA, a to ho obvykle akceptuje, protože neexistuje důvod, proč ho zamítat. Ve skutečnosti jsme letos homologovali 10 směsí - měli jsme 5 základních a 5 záložních směsí," vysvětluje manažer Pirelli Mario Isola.

Co kdyby byly týmy proti? "Nepotřebujeme souhlas týmů. Po závodě v Abú Zabí bude následovat dvoudenní testování se všemi vozy a všemi týmy, kdy se bude ověřovat nový produkt a týmy budou mít možnost si ho předem vyzkoušet. Na konci listopadu tedy musíme mít hotové finální verze našich pneumatik pro rok 2018," pokračuje zástupce Pirelli.

Pirelli zvažuje nasazení šesté směsi pro sezónu 2018 | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Výzvou je pro ně odhadnou aerodynamický vývoj stájí a to, o kolik stoupne přítlak a síly působící na pneumatiky. Podle toho musí navrhnout produkt, který bude fungovat i v posledním závodě sezóny 2018.

"Teď máme mnohem lepší data, která přicházejí po každém víkendu, takže už vyvíjíme novou konstrukci, nový profil a nové nápady. Ve srovnání s letošním rokem nepůjde o revoluci, protože si myslíme, že máme dobrý produkt," dodává Isola.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy