Špičkové týmy chtějí obhájit své výhody. Vznikne nová forma zaniklé FOTA?

Vedoucí týmu Sauber Moniša Kaltenbornová už se obrátila v minulosti na EU | foto: Sauber Motorsport AG

Nástup nového vlastníka Formule 1 v podobě koncernu Liberty Media rozbouřil hladinu hned v několika oblastech. Mezi ty nejčastěji citované patří otázka přerozdělování finančních prostředků mezi týmy.

Situace se dokonce dostala na půdu Evropského parlamentu (více zde), který hodlá z popudu poslankyně Anneliese Dodds celou záležitost prověřit po stránce hospodářské soutěže. V samotné Formuli 1 se podle serveru autosport.com přední týmy nacházejí v počáteční fázi vytvoření varianty někdejší asociace FOTA, která by měla chránit jejich výhody a finanční zájmy. Záměrem je kolektivně zabezpečit špičkovým stájím stejnou finanční pozici a přínos, jak tomu je v současné době díky Constructors' Championship Bonus (CCB). Ten zaručuje týmům Mercedes, Red Bull, Ferrari a McLaren z komerčních práv F1 zvláštní finanční příspěvky. Jakýkoli krok mající za cíl vytvořit novou asociaci by ale nejspíš znamenal další kontroverzní spory.

Liberty Media prostřednictvím nově zformované Formula One Group hodlá přešetřit stávající systém a provést změny, protože dle jejího názoru není spravedlivý vůči malým týmům. Dohoda mezi Formula One Management, kterou vedl Bernie Ecclestone, je nastavena tak, že zmíněným čtyřem týmům připadá 65 % z příspěvků určených pro tuto oblast, zatímco ostatní se musí spokojit s 35 procent.

Špičkové týmy chtějí obhájit své výhody | foto: Daimler AG

Když se autosport.com dotazoval konkrétních osob z vedení předních týmů, nikdo nepotvrdil, že by se rozběhly přípravné práce na vzniku asociace, ale současně nikdo nepopřel, že by už neproběhly první rozhovory. 

"Jsme připraveni se zapojit do týmových schůzek a diskuzí, ale bude obtížné předpokládat při nich nějaký pokrok, protože se dá očekávat, že týmy mající výhodu CCB se pokusí ochránit si své privilegované postavení. Musíme však všichni pracovat pro dobro F1 tím, že podpoříme cíle Formule One Group," sdělil zástupcům serveru autosport.com jeden z členů týmu, který si nepřál být jmenován.

Původní Formula One Teams Association (FOTA) byla zformována v roce 2008 jako důsledek kolektivního požadavku v dobách politických půtek mezi FOM a FIA. Rozpuštěna byla v roce 2014. V současnosti se odborníci dohadují, zda by nový subjekt sloužil zájmům všech týmů, spíš se domnívají, že by prospíval stájím s největším příjmem z podílů F1. Dokonce padla i spekulace, že by mohly být vytvořeny dvě asociace - jedna pro onu čtveřici špičkových týmů, druhá pro zbytek startovního pole.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy