Piloti budou moci být agresivnější, komisaři shovívavější

Sergio Pérez a Kimi Räikkönen v Malajsii | foto: Pirelli

Piloti Formule 1 budou mít při předjížděcích manévrech v letošní sezóně větší volnost. Mezinárodní automobilová federace (FIA) totiž potvrdila, že její komisaři budou trestat pouze zcela jasné chyby vzájemně bojujících jezdců.

Dříve piloti riskovali tresty včetně časových penalizací a odsunu na roštu směrem dozadu, pokud se v souboji o pozice dostali se svými soupeři do kolize.

Například loni byl potrestán Nico Rosberg v Malajsii za lehký kontakt s Kimim Räikkönen. Narůstal pocit, že takové striktní výroky obíraly sport o zajímavou podívanou, protože jezdci nebyli ochotni tolik riskovat a zkoušet předjetí.

Minulý týden se o tom v rámci Komise F1 i Světové rady motorsportu jednalo a jejich představitelé došli k závěru, že piloti by měli být trestáni pouze za incidenty, kdy by vina byla očividně na jedné straně.

Komisařům bylo po úpravě sportovních pravidel pro letošní rok řečeno, že to bude zcela na nich, zda se rozhodnou prošetřovat incidenty, které jim nahlásí ředitel závodů F1.

Komisaři budou shovívavější, piloti tak budou moci být při předjíždění agresivnější | foto: Pirelli

V článku 38.2 nyní stojí: "Rozhodnutí, zda by měl být některý z jezdců zapojených penalizován, bude na úsudku komisařů. Pokud jim nebude jasné, jestli je vina za incident jednoznačně či hlavně na straně jednoho pilota, pak nebude penalizován."

Nová pravidla se kromě toho nyní věnují i pevným startům po safety-car fázích a novým časům pro otevření boxové uličky před závodem (30 - 10 min před startem), aby se piloti mohli zúčastnit státní hymny, která se hraje vždy 14 min před startem velké ceny.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy