Symonds: Příští vozy jsou hodně nevyspělé, schází čas v aerodynamickém tunelu

Ventilátor aerodynamického tunelu | foto: Sauber Motorsport AG

Odcházející technický ředitel Williamsu Pat Symonds tvrdí, že vozy pro rok 2017 jsou kvůli nedostatku času pro testování v aerodynamických tunelech stále velmi nevyspělé. Přesto se podle něj od sebe moc lišit nebudou a v případě stejného nátěru bychom je těžko rozeznávali.

Příští rok začne pro Formuli 1 nová éra, protože dojde k velkým technickým změnám: vozy, křídla a pneumatiky budou širší, což povede k jejich zrychlením zhruba o pět sekund na kolo. Pravidla však byla dokončena poměrně pozdě a týmy neměly dostatek času pro vývoj monopostů nové generace v aerodynamických tunelech.

"Myslím, že největší změnou je to, že je k dispozici méně času pro vývoj - omezen je čas i počet testů v aerodynamickém tunelu. Pokud se vrátíte zpět do roku 2009, tak došlo k obrovské změně, ale o ní jsme hovořili celé věky, návrhy dávno kolovaly a my jsme provozovali tunely 24 hodin denně 7 dní v týdnu, Toyota takto fungovala dokonce ve dvou tunelech. Byla spousta času pro zkoumání," vzpomíná Symonds.

"K další celkem velké změně došlo v roce 2014, kdy jsme měli několik aerodynamických změn plus hodně nových věcí kolem chlazení a podobné věci. Do té doby jsme na to stále měli poměrně dost času, akorát jsme v té fázi absolvovali 80 testů za týden," pokračuje Symonds pro motorsport.com

Pirelli dodalo týmům k testování v tunelu zmenšené modely pneumatik pro rok 2017 až na konci února | foto: Sauber Motorsport AG

"Tentokrát jsme dostali naše pneumatiky pro aerodynamické tunely na konci února - až tehdy jsme tedy opravdu začali s testováním v aerodynamickém tunelu. Samozřejmě jsme se před tím věnovali CFD simulacím, a abych byl upřímný, trochu jsme testovali v tunelu s využitím zadních pneumatik vpředu a snažili jsme se získat určitou představu o základním průtokovém režimu.

Ale od února už šlo [jen] o 65 testů na týden a také jsme měli práci s vozy pro rok 2016. Takže si myslím, že vývoj je velmi nevyspělý ve srovnání s tím, kde jsme byli dříve. Proto si jsem jistý tím, že bude pokračovat a že si lidé nejsou úplně jisti svými cíli, jak je nazývají, zatímco já jim říkám očekávání."

Přesto se podle odstupujícího technického ředitele Williamsu vozy soupeřů nebudou moc lišit: "Pravidla toho celkem dost nařizují. Existuje oblast u krytu motoru, kde se můžeme dočkat několika variací a věcí. Existují některé trochu otevřenější oblasti, ale ty si opravdu nepovšimnete, abych byl upřímný. Pokud byste je všechny natřeli na černo, pak byste si opět sotva něčeho všimli."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy