Renault se chystá na nové spojenectví s Velkou Británií

Bude dodavatel Total u Renaultu nahrazen společností BP? | foto: Renault Sport F1

Na konci října vešla ve známost zpráva, že McLaren po letech spolupráce s dodavatelem paliv a maziv Exxon/Mobil bude využívat tradiční britské značky British Petroleum a při té příležitosti proběhly první zprávy o tom, že něco podobného se chystá i u Renaultu.

Francouzská automobilka v posledních sezónách využívala produktů firmy Total a jak uvedl v nedávné době, Renault uvažoval o změně v této oblasti, protože dle slov svého generálního ředitele Cyrila Abiteboula potřebuje podobný vztah, jako má například Mercedes s Petronasem. Nemalý vliv na to má určitě i skutečnost, že Red Bull, který využívá specifikaci motorů označnou TAG Heuer, bude příští rok využívat právě služeb společnosti Exxon/Mobil.

Renault sice nechtěl oficiálně situaci komentovat, ale je více než pravděpodobné, že se rýsuje lukrativní spolupráce s British Petroleum. Ačkoliv to Cyril Abiteboul přímo neřekl, v jeho prohlášení pro periodikum Autosport lze takovou stopu vyčíst. Příliš mnoho dalších vysokých hráčů v této branži není.

Cyril Abiteboul už možná dumá, kdo bude plnit nádrže Renaultů | foto: Renault Sport F1

"Velice pozorně jsme analyzovali klíčové faktory úspěchu Mercedesu ještě předtím, než padlo rozhodnutí vrátit se v sezóně 2016 jako tým. A jedním z těchto bodů pro Mercedes je Petronas. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale Petronas je s F1 těsně svázán jak technicky, tak finančně. A my potřebujeme někoho podobného - partnera, který s námi bude stoprocentně svázán. Jsem si naprosto jist, že díky novému vztahu v této oblasti budeme schopni najít partnera se stejným apetitem, stejnými technickými možnostmi a finančními prostředky jako představuje Petronas pro Mercedes," popsal zájem Renaultu Abiteboul.

Nové partnerství ze strany Renaultu předpokládá rovněž smlouvu v oblasti silničního provozu a tedy vozů, které francouzská továrna produkuje. Mohlo by se rozšířit na všechny partnerské výrobce, zahrnujíc Nissan, Mitsubishi, Infiniti a Ladu.

"Co do objemu výroby silničních automobilů jsme největším výrobcem působícím v F1. Proto nemám absolutně žádnou pochybnost, že taková možnost je velice atraktivní pro kteréhokoli dodavatele paliv," dodává Abiteboul.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy