Stirling Moss získává po Rosbergově titulu zpět nechtěný rekord

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

Po Abú Zabí se přepisují některé historické tabulky. Smolař Moss je znovu na vrcholu "soutěže" v počtu vyhraných grand prix bez získání mistrovského titulu.

Až do neděle byl Nico Rosberg držitelem pomyslného statusu jezdce s nejvyšším počtem vítězství bez mistrvského titulu. Na svém kontě jich měl třiadvacet. V Abú Zabí ale německý pilot svůj dvanáctibodový náskok udržel a i přes všechny Hamiltonovo triky skončil na druhém místě, a získal tak svůj premiérový titul mistra světa.

Na první místo této pomyslné soutěže se tak vrací sedmaosmdesátiletý Stirling Moss s šestnácti vyhranými grand prix, které získal ve zlaté éře F1 mezi lety 1951 - 1961.

Další zajímavostí je, že Lewis Hamitlton letos vyhrál o jeden závod více než jeho stájový kolega, konkrétně si vyjezdil deset nejvyšších příček. Pouze dalším dvoum pilotům se v historii F1 podařilo vyhrát deset grand prix v sezóně, a to Schumacherovi a Vettelovi. Je ale třeba vzít v potaz, že letošní kalendář čítá 21 mistrovských závodů. Navíc se Lewis stal vůbec prvním pilotem, který s deseti vyhranými grand prix neskončil jako mistr světa.

Stirling Moss s Mercedesem | foto: Daimler AG

Ze současných pilotů má nejvíce zlata bez titulu na svém kontě Daniel Ricciardo, kterému se za svou kariéru v rakouské stáji Red Bull podařilo vyhrát již čtyři velké ceny.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy