Jaké plány má Marcus Ericsson a figuruje v nich ještě Sauber?

Marcus Ericsson ještě zvažuje své možnosti | foto: Sauber Motorsport AG

Švédský pilot si musí v F1 připadat jako na houpačce. Svůj první rok v Caterhamu se většinou díval soupeřům jen na záda, loni po přechodu k Sauberu udělal krok výš a získal devět mistrovských bodů. Letošek byl ale zase propad.

Ten byl pochopitelně způsoben finančními problémy švýcarského týmu, kvůli kterých se opožďovaly platby a stagnoval vývoj. Každý by hleděl opustit potápějící se loď, jenže v červenci vstoupil do osudu Sauberu silný finanční partner Longbow Finance a tradiční účastník F1, který bez ohledu na různé šarády s názvy působí v F1 už čtvrt století, začal opět nabírat dech.

Marcus Ericcson působí u Sauberu druhou sezónu a v současné době stojí před závažným rozhodnutím. Objevil se třeba na seznamu potenciálních náhradníků u konkurenční Force Indie, odkud odešel k Renaultu Nico Hülkenberg. Švéd zatím stále nemá jasno, jak se bude jeho další existence v F1 vyvíjet.

"Myslím, že nejpravděpodobněji se jeví setrvání u Sauberu. Ale pořád nelze vyloučit ani ostatní možnosti, které zůstávají otevřené, protože dle mého vlastního názoru jsem se za posledního půdruhého roku jako pilot hodně zlepšil. Chci proto mít k dispozici vůz, v němž to budu moci potvrdit. Možná to bude Sauber, ale pořád jsou volná určitá místa, musím tedy prověřit, jaké možnosti se nabízejí. Cítím, že můj výkon se od konce evropské části sezóny posílil, stalo se tak ve správný čas, podařilo se mi značně posílit svou pozici v týmu," hodnotí své nynější působení Ericsson.

Je jenom otázkou, kdy se šestadvacetiletý rodák z Kumly svou definitivu dozví. Sezóna se pomalu blíží ke konci, poslední závod v Abú Zabí se jede v závěru měsíce listopadu. Bude mít už do té doby Ericsson definitivum?

Marcus Ericsson zatím stále čeká na bodovanou pozici | foto: Sauber Motorsport AG

"Doufejme, bylo by hezké vědět to už před posledním závodem. Do zimní přestávky je dobré jít s vědomím, co bude příští rok. Jako pilot bych se to rád dozvěděl co nejdřív, ale pořád ještě není důvod ke spěchu," hodnotí situaci Ericsson.

V jeho rozhodování může pochopitelně hrát značnou roli i poslední závod v Mexiku, kde se Marcus dostal do druhé části kvalifikace a v závodě dojel na 11. místě, což představuje jeho letošní nejlepší výsledek. Podle Ericssona by tak Sauber mohl být hodně atraktivní volbou.

"Určitě to tak vnímám. Domnivám se, že v týmu probíhá velký pokrok. Jenom to dokazuje, co lze zvládnout, když existují zdroje na vývoj vozu, což tým evidentně potřeboval. Posledních pár let se Sauber nacházel v režimu přežívání, teď usiluje o "režim většího výkonu". S velkými změnami se také zlepšila atmosféra v týmu. Takže nyní je setrvání v něm hodně přitažlivější než řekněme před pěti měsíci," dodává Ericsson.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy