"Důvod je jasný." Arrivabene o problému Ferrari v kvalifikacích

Sebastian Vettel v Mexiku | foto: Scuderia Ferrari

Šéf Ferrari Maurizio Arrivabene vysvětluje, co trápilo jeho tým naposledy v Mexiku, kde nedokázalo porazit Red Bully. Podobný scénář se totiž letos v horkých závodech opakoval již poněkolikáté.

Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen předvedli ve Velké ceně Mexika solidní rychlost, jenže na souboj s Mercedesem či pódium mohli zapomenout kvůli bídnému výkonu v kvalifikaci, v níž skončili až za Nicem Hülkenbergem na šestém a sedmém místě.

V neděli byli klasifikování za Mercedesy i Red Bully, které jim v šampionátu unikly o dalších 9 bodů. Ztráta tedy dále narůstá, místo aby tomu bylo opačně, jak zástupci Scuderie po letní přestávce slibovali.

V Maranellu samozřejmě vyšetřovali sobotní pokles výkonnosti. Zatímco v Japonsku na Mercedes dle nejlepších sektorů ztráceli jen 0,43 %, v Mexiku to už bylo 0,78 % (Red Bull + 0,46 %) - čisté závodní tempo přitom bylo mnohem lepší (+ 0,23 %). Podle Arrivabeneho se opakují potíže ze Španělska či Monaka, kde za vyšších teplot došlo rovněž k trápení s rychlostí na jedno kolo.

Maurizio Arrivabene: Tým zná důvody poklesu výkonnosti v horkých kvalifikacích | foto: Scuderia Ferrari

"Jde o endemický problém, který máme po celý rok. Vzpomeňte si na Baku, Španělsko a Monako - když teploty stoupají vysoko, tak obvykle máme potíže. Analyzujeme to a nyní je důvod jasný, takže na tom pracujeme," uvádí šéf Ferrari.

Výsledek v Mexiku na to sice moc nepoukázal, ale podle něj se tam potvrdilo další zlepšení formy jeho stáje: "Myslím, že tou nejdůležitější věcí je to, že tým opravdu dobře reaguje. Nejsem spokojený, protože nevyhráváme závody, ale předvedli jsme charakter týmu a navíc i to, že se něco mění - a tohle je pro mě něčím důležitým."

"Slyším přes rádio veškerou komunikaci, což je důvodem, proč někdy šílím, protože všechny slyším. Všichni odváděli svou práci, byli soustředění. Kluci v boxech byli perfektní - ne neuvěřitelně rychlí, ale perfektní v tom, že dělali to, o co jsme je žádali. A tým předvedl, že jsou bojovníky. To je to, o co žádám," vysvětluje Arrivabene.

Šéf Ferrari byl s prací mechaniků v Mexiku velmi spokojený | foto: Scuderia Ferrari

Ocenil také výkon Räikkönena, který musel podruhé do boxů, ale propracoval se znovu dopředu: "Předjel Hülkenberga neuvěřitelným manévrem. To byla podle mě třída! Čistá prvotřídní práce!"

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy