Piloti testující nové pneumatiky získávají nefér výhodu, myslí si Alonso

Nico Rosberg minulý týden v Barceloně při testu širších pneumatik pro rok 2017 | foto: Pirelli

Podle Fernanda Alonsa piloti testující širší pneumatiky pro příští rok získávají nefér výhodu proti ostatním. Doufá, že Pirelli díky rozsáhlejšímu programu v sezóně 2017 přijde s "fantastickými" pneumatikami.

Pirelli se na testech nových pneumatik dohodlo s Ferrari, Mercedesem a Red Bullem. Pro tyto týmy i jejich jezdce má jít o "slepý" test, kdy neví, jaké směsi pneumatik zrovna na vozech mají.

Podle Alonsa však stejně získávají výhodu: "Myslím, že to je vždy příjemné, pokud jde o vaši přípravu, co od pneumatik příští rok očekávat tím, že je otestujete."

Poté vzpomíná na dobu, kdy přestoupil z Renaultu jezdícího na Michelinech k McLarenu, jenž využíval pneumatiky Bridgestone: "V roce 2007 šlo z roka na rok víceméně o neznámé pneumatiky. V éře Pirelli v roce 2011 jsme měli ale také stejné podmínky, když jsme na ně přecházeli z Bridgestone."

Fernando Alonsovi se nelíbí, že si širší pneumatiky nemohou vyzkoušet všichni piloti | foto: McLaren

"V té době to bylo pro všechny stejné, ale tentokrát má jen několik jezdců a několik týmů možnost testování. To je letos věc, která se zdá být trochu nefér," hodnotí Alonso, jenž často kritizoval rychle odcházející pneumatiky, které Pirelli dle požadavku vedení F1 dodává.

Příští rok ale mají být trvanlivější, Španěl si na jejich hodnocení chce ale počkat: "Myslím si, že jsme ve velmi rané fázi testování pneumatik, proto si počkejme na konečné výsledky. Žel my pneumatiky testovat nemůžeme, pouze několik jezdců. Bylo by to hezké, kdyby všichni měli třeba po posledním závodě stejnou možnost. Vím ale, že to má určité dopady na konstrukci současných vozů i pneumatik."

Nové pneumatiky zatím ze závodních jezdců testovali jen Esteban Gutiérrez, Nico Rosberg, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel a Pascal Wehrlein, kromě nich tuto možnost měli také Sébastien Buemi a Pierre Gasly. Lewis Hamilton kvůli poraněné noze svou příležitost v Barceloně minulý týden nevyužil, na poslední chvíli za něj zaskočil Wehrlein.

Pascal Wehrlein u Mercedesu zaskočil za zraněného Hamiltona | foto: Pirelli

"Doufejme, že půjde o dobré pneumatiky. Vím, že je testují více než v předchozím roce. Dříve proto kvalita pneumatik nemohla by tak dobrá, protože scházelo testování. Teď ale vím, že mají testovací program, proto příští rok očekávám fantastické pneumatiky," dodává Alonso.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 13 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy