FIA důrazně varuje piloty, nesmí přestat mávat při potížích na startu

Carlos Sainz měl v Malajsii největší problémy hned na startu | foto: Red Bull Content Pool

Problémy Carlose Sainze jr. při startu malajské Grand Prix už byly popsány - španělskému pilotovi zhasl na startu motor, ale podařilo se mu ho znovu nahodit. FIA ovšem má k podobnému řešení výhrady.

Pokud před startem zhasne nějakému pilotovi motor, měl by zdvižením rukou a jejich máváním upozornit příslušného komisaře na problémy a ten dá pokyn k signalizaci žlutými vlajkami znamenajícími překážku. A právě to byl problém v případě Carlose Sainze jr., který na startu GP Malajsie způsobil nemalé zmatky. Carlos intuitivně signalizoval problémy, ale vzápětí dal ruce dolů a snažil se motor nastartovat, což vedlo k následnému nedorozumění. 

Charlie Whiting předpokládal, že nikdo problémy nemá a pokračoval ve startovní proceduře. Sainzovi se podařilo motor nastartovat těsně zhasnutím červených světel. Kdyby se mu to nepovedlo a jeho vůz bez předchozí varovné signalizace zůstal na roštu stát, mohlo by dojít k vážné kolizi. V minulosti bylo prakticky nemožné vůz na startovním roštu po zhasnutí motoru znovu nastartovat. V současné době ale piloti s motory Renault a Ferrari mají možnost motor znovu nahodit díky MGU-K, zatímco u agregátů Mercedes to není možné.

Carlos Sainz jiskří v závodě v Malajsii | foto: Red Bull Content Pool

Při pátečním briefingu pilotů v Japonsku poukázal Charlie Whiting na nutnost okamžitě signalizovat oběma rukama problémy, pokud se motor zastaví. Sainz jr. se obhajoval, že k opakovanému zprovoznění motoru potřeboval obě ruce. Pokud tedy týmy nevyvinou způsob, jak by piloti mohli ovládat MGU-K jednou rukou, nebudou už mít možnost znovu nastartovat motor na startovním roštu. 

Navíc se objevil názor, že tým Toro Rosso porušil pravidla, pokud instruoval radiokomunikací Španěla jak má znovu motor nahodit. Podle pravidel totiž nesmějí piloti používat radiokomunikaci v průběhu zaváděcího kola až po samotný starto do závodu. FIA v tomto případě žádné další šetření ani sankce proti týmu nepovede - vzhledem k tomu, že by bylo nebezpečnější, kdyby Sainz nebyl schopen odstartovat. Nicméně týmy byly důrazně poučeny, že podobné instrukce nebudou v budoucnu povoleny.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy