Alonso se zastává Verstappena: Proč se při obraně před Kimim ničím neprovinil?

Fernando Alonso se obranných manévrů Verstappena v Belgii zastal | foto: McLaren

Fernando Alonso se včera zastal obranných manévrů Maxe Verstappena, který na rovince ve Velké ceně Belgie blokoval Kimiho Räikkönena. Proč se ničeho špatného nedopustil?

Finský pilot byl po závodě naštvaný a mladého Holanďana varoval, že pokud svůj jízdní styl nezmění, tak brzy způsobí velkou nehodu. K němu se přidal i Vettel, který na něj svedl i nehodu z první zatáčky po startu, ačkoliv ji sám způsobil. Přitom letos rozhodně nešlo o první kontakt s jeho největším soupeřem - s týmovým kolegou.

V Monze Alonso vysvětlil, proč Verstappenova obrana na rovince byla v pořádku: "Myslím, že existuje pravidlo, které říká, že nesmíte pohnout v brzdné zóně nebo když máte vedle sebe auto. Jedna změna směru je tedy povolená, pokud jste stále před autem za vámi."

"Nemyslím si, že by byl Kimi vedle Maxe a že by se ten pohnul a vytlačil jej na trávu. Bylo to velmi pozdě, ale možná neodhadl, kde Kimi je. Ale Kimi byl stále za ním, proto se na to psané pravidlo stále vztahuje. Je to v pohodě," soudí Španěl.

V Belgii byl podle Alonsa Verstappenovo počínání v pořádku, v Maďarsku však ne | foto: Honda Racing F1

Změnil by ale jednu věc - jak piloti mění směr při brzdění. To, co Max udělal v Maďarsku, podle Alonsa bylo příliš: "Nemůžeme mást fanoušky s dvěma zcela odlišnými incidenty uprostřed rovinky - jak tomu bylo s Verstappenem či Kimim - s tím, co se mi přihodilo v Austrálii, kde jsem špatně odhadl brzdný bod."

"A také Max - Kimi v Maďarsku: při té příležitosti jsem vnímal, že Max hodně mění svou pozici při brzdění do zatáčky č. 2, byl moc agresivní. Hovořili jsme o tom v Německu na setkání s piloty. A ti nebyli s Maxovým počínáním v Maďarsku spokojeni, protože k tomu došlo při brzdění do druhé zatáčky.

V brzdné zóně směr měnit nesmíte. Ale uprostřed rovinky to jednou udělat můžete, pokud vedle sebe nemáte jiné auto. Při incidentu ve Spa tedy bylo vše v pořádku," vysvětluje Alonso pravidla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy