Symonds: Přísnější pravidla pro aerodynamické tunely omezí dominanci v F1

Aerodynamický tunel Mercedesu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Další omezení práce v aerodynamickém tunelu podle technického ředitele Williamsu Pata Symondse týmům zabrání, aby v roce 2017 získaly velký náskok a následně dominovaly.

Týmy v současné době přesouvají své zdroje k příštím vozům. Ty, které to udělaly brzy, však podle Symondse nezískají tak velkou výhodu jako Brawn před svou vítěznou sezónou 2009.

"Nesmíte zapomínat na to, co se v posledních letech v aerodynamice změnilo - všechny týmy mohou v aerodynamickém tunelu uskutečnit jen 65 běhů za týden. Kdybyste se nyní vrátili k poslední velké změně v roce 2009, tak tehdy v tunelu mohli trávit tolik času, kolik jen chtěli. Některé týmy používaly dokonce 2 aerodynamické tunely - jak Toyota: dva tunely 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. A to už je něco, to už vede k rozdílům," říká Symonds.

"Když jsme se posunuli do roku 2014, mohli jsme v té době absolvovat v aerodynamickém tunelu jen 85 běhů. Nyní můžeme uskutečnit jen 65 běhů, proto dochází k obrovskému vyrovnání. Ano, stále si musíte svých 65 běhů dobře vybrat, musíte dělat ty správné věci, nemyslím si ale, že by to umožnilo v oblasti vývoje tak utéct, jako jsme to viděli před sedmi lety," pokračuje technický ředitel Williamsu.

V aerodynamickém tunelu kvůli omezení testování již nebude možné získat takovou výhodu, jako tomu bývalo v minulosti | foto: BMW Motorsport

I když změny v oblasti monopostů podle něj předjíždění neusnadní, dojde aspoň ke zlepšení jejich estetické stránky: "Líbí se mi to, jak auta budou vypadat a všechny ty věci. Myslím, že to z technického hlediska bude docela zajímavé, změny mám rád. Pokud jde o to, zda je sport potřebuje či nikoliv - nemyslím si, že by závodění měli nějak pomoci."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy