Pirelli překvapeno slabými výkony středně-tvrdých gum

Příprava pneumatik na závodní víkend v Baku | foto: Pirelli

Kalkulace Pirelli pro Grand Prix Velké Británie ročníku 2016 moc nevycházejí. Středně-tvrdé gumy jsou až překvapivě slabé ve své výdrži, a tak se očekávají dvou a tří zastávkové strategie.

Pirelli nemá ve Velké Británii problémy s defekty, ale i přesto na jejich straně neprobíhá vše dle očekávání. Okruh na Silverstone, zdá se, směsi medium moc nesedí. To by nám na druhou stranu mohlo přinést různé možnosti v oblasti strategií. "Mezi tvrdými a středně tvrdými pneumatikami jsme vlastně očekávali rozdíl osmi desetin vteřiny, teď je to ale jen pět. Mezi medii a měkkými gumami jsme očekávali 0,5 vteřiny, ale je to 1,7," říká Paul Hembery, sportovní šéf Pirelli.

Sportovní šéf Pirelli, Paul Hembery | foto: Pirelli

Svůj názor na tuto problematiku přidal také technický šéf Williamsu, Pat Symonds"Nejtvrdší ze tří směsí se zdá být docela dobrá, střední gumy nejsou opravdu efektivní a nejměkčí jsou zase dobré." Tato situace by mohla hrát do karet jezdcům Force Indie, protože Nico Hülkenberg a Sergio Pérez mají pro Silverstone tři sady tvrdých gum, zatímco jezdci ostatních týmů objednali jen dvě nebo jednu sadu těchto gum. Rob Smedley z Williamsu dodává: "Střední sada gum se aktuálně pro nás a ostatní špičkové týmy zdá být těžko zvládatelná. Musíme se na to podívat."

Pro závod tak může být rozhodující počasí a to nejen z pohledu toho, jestli bude nebo nebude pršet. "Momentálně se mění předpověď na neděli každých pět minut," dodává s úsměvem Hembery. V případě suchého závodu by bylo rozhodující, jestli by svítilo slunce nebo ne. To by totiž ohřálo trať na vyšší teploty. "Pokud je chladno, tak bude opotřebení díky šupinatění jisté," říká Hembery.

Mohou hrát v neděli při závodě na Silverstone pneumatiky rozhodující roli? | foto: Scuderia Ferrari

Pirelli očekává dvě až tři zastávky. "Vzhledem k tomu, že v kvalifikaci nepršelo, tak musejí startovat na měkkých gumách. V tomto případě to může být dvouzastávková strategie Soft-Medium-Medium nebo třízastávková strategie Soft-Soft-Soft-Medium." A co tvrdé gumy? "Dostanou se zase do hry, pokud bude opravdu teplo. Pokud je teplo, tak je jejich výkonnost skoro stejná jako ta u středních, ale opotřebení klesá," zakončil 50letý manažer Pirelli.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy