Formule 1 se pro rok 2017 přiklonila k Halo konceptu

Zelenou dostal pro rok 2017 Halo koncept, i když bude ještě upraven | foto: FIA

Otázka, jestli budou vozy pro příští sezónu ozdobeny "svatozáří" nebo "větrným štítkem" je rozhodnuta. A pokud se deklarovalo, že bez ohledu na převažující sympatie k řešení, které nabídl Red Bull, vyhraje Halo koncept, není volba až takovým šokem.

Podle rozhodnutí šéfu F1 byla vybrána upravená verze Halo konceptu. V pátek se dospělo k názoru, že aeroscreen, s nímž přišel jako protiřešením Red Bull, byl avizován příliš pozdě, aby dostal pro sezónu 2017 šanci. O výběru jedné z ochran kokpitu se v rámci konání Grand Prix Monaka debatovalo v pracovní skupině zabývající se přípravou předpisů za přítomnosti závodního ředitele FIA Charlie Whitinga.

Ačkoliv měla varianta Red Bullu větší podporu od pilotů a rovněž se více líbila fanouškům, stopku ji vystavil fakt, že nebyla testována v takové míře jako Halo koncept, takže podle vyjádření odpovědných úředníků mohlo hrozit nebezpečí nepředvídaných komplikací. S ohledem na fakt, že do 1. července musí být provedeno konečné rozhodnutí, byl podle vyjádření zmíněných osob zvolen jako logičtější varianta Halo koncept. Zůstala však otevřená dvířka - bylo dohodnuto, že vývoj aeroscreenu nadále poběží, budou vyhodnoceny další testy v plném provedení, takže není vyloučeno přezkoumání a možné využití v roce 2018.

Bylo rozhodnuto dopředu? Aeroscreen prý nebyl dostatečně vyzkoušen | foto: Red Bull Content Pool

Nová verze Halo konceptu

Původní verze byla velice letmo vyzkoušena na voze Ferrari při předsezónních testech v Barceloně. Od té doby se pracovalo na inovované verzi, která není tak robusní a je připravena pro další fázi testů. Aby byla FIA naprosto spokojena, musí v červnu - po Grand Prix Evropy v Baku - proběhnout bariérové zkoušky. V návaznosti na ně se pak v červenci před Grand Prix Velké Británie na pravidelné schůzce očekává konečná ratifikace tohoto řešení ochrany kokpitu.

Nelze se přitom zbavit pocitu, že jako v některých jiných případech bylo rozhodnuto už dopředu. Pokud se u nové verze Halo konceptu teprve chystají nárazové testy a proběhnou až za 19 dní, je skutečně zásadní otázkou, zda by ve stejnou dobu nebyl aeroscreen pro podobnou zkoušku připraven - bez poněkud alibistického vysvětlení, že nebyl dostatečně testován. Protože po evropské Grand Prix by měla obě řešení stejnou výchozí pozici.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy