Alonso upíná své naděje k Barceloně

Jako každý patriot se Alonso těší na domácí půdu | foto: McLaren

McLaren bude další z týmů, které představí na okruhu Circuit de Catalunya inovace svých vozů a především dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso doufá, že mu pomohou k lepší pozici ve středu startovního pole.

První evropský závod by měl být pro tým z Wokingu významýn vývojovým krokem k ještě větší konkurenci. Alonso proto předpokládá těsnější souboj s konkurenty za dvojicí Mercedes a Ferrari, nicméně připouští, že dostat se do Q3 bude značně složité.

"Jako vždy je naší prioritou spolehlivost, ale doufám, že v pátek důkladně prověříme naše změny a potvrdíme snahu se závod od závodu posouvat kupředu v boji o střed startovního pole. Pořád se učíme pracovat s nastavením na každém okruhu, je to pro nás užitečné a máme už dostatek dat, abychom pochopili charakteristiku našeho MP4-31 a jak reaguje," vysvětluje Alonso.

Čtyřiatřicetiletý Španěl neodstartoval sezónu příliš dobře, především díky nehodě v Austrálii, kvůli níž musel vynechat následující závod v Bahrajnu. V Rusku se ale dostal na bodovanou příčku, mimochodem poprvé od loňské Grand Prix Maďarska. Doufá, že další změny na voze nakonec dovedou tým do první desítky na startovním roštu.

Fernando Alonso si od McLarenu MP4-31 slibuje na domácí půdě další pokrok | foto: Honda Racing F1

"Moc se těším »domů«, budu závodit v mé zemi před mými fanoušky. Atmosféra je tu vždy neuvěřitelná, samozřejmě zvlášť pro španělské piloty, mám také specifické vzpomínky na má vítězství v letech 2006 s Renaultem a 2013 na Ferrari. V Barceloně se velice obtížně předjíždí, takže je tu nesmírně důležitý start a vyhnout se problémům v prvním kole. Potom je třeba zvolit správnou strategii, pracovat s opotřebením pneumatik a optimalizovat ve správný čas výkon. Okruh je rychlý, takže pro vozy i piloty to bude náročné. I pro pohonné jednotky bude obtížné optimalizovat nastavení vysoké průměrné rychlosti," vysvětluje Alonso.

Ačkoliv hovořil o TOP 10 v kvalifikaci, Alonso připouští, že v Barceloně to nebude vůbec jednoduché a jednoznačné. "Náš výkon v kvalifikaci je něco, s čím pracujeme od začátku sezóny, abychom pro závody měli tu nejlepší pozici. Dostat se do Q3 bude na této trati velice obtížné, ale s podporou španělských fanoušků to vidím jako hlavní cíl," slibuje Alonso, ovšem musí brát na zřetel, že se celý loňský rok do nejlepší desítky nedostal. V Austinu při GP USA byl sice devátý, ale jen díky penalizacím obou pilotů stáje Ferrari.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 26 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy