Boullier: Předjíždění v roce 2017 nebude obtížnější, spíše naopak

Souboj Valtteriho Bottase a Kimiho Räikkönena v Soči | foto: Williams F1 Team

Závodní ředitel McLarenu Eric Boullier vysvětluje, proč se podle něj nemusíme bát o klesající počet předjížděcích manévrů po zavedení nových pravidel od sezóny 2017.

Změny technických předpisů přinesou širší vozy s širšími křídly, pneumatikami a s většími difuzory. Cílem je zrychlení o pět vteřin na kolo. Někteří piloti však vyjádřili obavy, že s rostoucím přítlakem bude předjíždění ještě těžší než dnes, podle Tota Wolffa a Pata Symondse bude dokonce "významně horší."

Boullier je ale jiného názoru: "Já vlastně nesouhlasím s komentáři mých soupeřů v médiích. Pravidla byla navržena tak, aby auto vytvářelo více přilnavosti z pneumatik, tedy mechanicky, což by nemělo uškodit počtu předjíždění."

"Navíc vliv předního křídla bude nižší, protože podlaha a difuzor budou vytvářet více přítlaku, což umožní více předjíždění. Všechno to pomůže zvýšit počet předjížděcích manévrů možná o 5 %, protože současné předjížděcí manévry vycházejí z DRS a pneumatikových pravidel," pokračuje závodní ředitel McLarenu.

Eric Boullier se nebojí toho, že by nová pravidla zhoršila možnosti pro předjíždění | foto: McLaren

Důležité podle něj bude, aby si závodění s novými monoposty užívali piloti, což bude mít pozitivní dopad: "Je to dobré, když pilot vstoupí do F1, aby stále měly ten 'wau' efekt, o který jsme trochu přišli. Myslím, že fanoušci možná nepoznají rozdíl, ale tito kluci budou šťastnější, že budou řídit rychlejší auta s vyšší přilnavostí."

"My to podporujeme. Když jsou s řízením auta spokojenější piloti, pak to povede k lepší show a fanoušci budou také spokojenější. Je to tedy dobré pro Formuli 1," dodává Boullier.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy