Alonso o ochraně kokpitu: F1 nepotřebuje hrdiny

Fernando Alonso staví na první místo bezpečnost | foto: McLaren

Druhá zkouška ochrany kokpitu proběhla v Soči a opět se kolem tohoto řešení mocně debatuje. Tábor fanoušků, ale i jezdců se dělí na skupiny, v níž se zastánci jednotlivých názorů dohadují, zda F1 má či nemá nést i určité prvky nebezpečí.

Dvojnásobný mistr světa a pilot týmu McLaren Fernando Alonso trvá na stanovisku, že ochrana kokpitu do tohoto sportu patří. Řešení v podání stáje Red Bull vyvolalo protichůdné hodnocení, ale Španěl znovu zopakoval, že pokud jde o bezpečnost, není na místě žádné chvástání. Reagoval tak na výrok Lewise Hamiltona, který ve čtvrtek prohlásil, že nebezpečí bylo vždy součástí F1.

"Myslím, že ochrana kokpitu je pro zajištění bezpečnosti nutná, nepotřebujeme v tomto sportu žádné hrdiny. Viděli jsme v posledních letech mnoho incidentů, pravděpodobně všechna úmrtí, která se v F1 a dalších kategoriích odehrála, mají příčinu v poranění hlavy. Pokud existuje řešení, nemáme zájem, aby se kdokoli zranil. Řešení se nabízí, tak mu dejme šanci," komentoval záležitost Alonso.

Řešení Ferrari se Alonsovi zdá méně estetické | foto: Scuderia Ferrari

Španělský pilot na otázku, které řešení mu připadá estetičtější, uvedl, že se mu aeroscreen (něco jako větrný štítek) líbí mnohem víc než řešení Ferrari, ale podobně jako Charlie Whiting připustil, že je výlučně v kompetenci FIA, pro které řešení se rozhodne. 

"V tomto směru musíme věřit rozhodnutí FIA. Mají veškeré informace, které řešení je lepší, pohodlnější, bezpečnější - existuje mnoho faktorů, které nám nejsou známy. Při vnějším vizuálním pohledu vypadá řešení Red Bullu poněkud lépe, ale FIA rozhodne, které je lepší. Jen doufám, že se objeví více řešení a bude důležitě nalézt nejvhodnější. »Musí« to být už příští rok, v to doufám," dodává Alonso.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy