Týmy jsou jednotné, požadují návrat ke kvalifikaci z roku 2015

Týmy se jednomyslně shodly na svém požadavku | foto: Red Bull Content Pool

Očekávané jednání ohledně dalšího formátu kvalifkace dospělo ke konci, týmy se jednomyslně dohodly, že se chtějí vrátit k systému, který fungoval v loňské sezóně. Velkou roli v tom hrály i názory fanoušků.

Nebývalá jednota panovala v rozhodnutí týmů - všech 11 účastníků letošního šampionátu se podepsalo pod dopis zaslaný FIA, Bernie Ecclestoneovi a CVC, ve kterém dávají jasně najevo požadavek návratu k formátu kvalifikace v té podobě, v jaké fungovala v roce 2015. 

Nyní je na pořadu dne jednání o formátu kvalifikace pro Grand Prix Číny. Mělo se za to, že týmy vyhodnotí navržený systém sčítání dvou nejlepších časů a vyjádří se k němu, ale ty se nakonec od této varianty zcela odklonily. Nezanedbatelnou roli hrál i fakt, že tomuto řešení nejsou příliš nakloněni ani fanoušci F1. Celá řada průzkumů totiž prokázala, že podstatná část příznivců Formule 1 rovněž preferuje návrat ke kvalifikačním jízdám z roku 2015.

Týmy nejsou proti experimentům

Tím, že týmy jednomyslně odmítly případný "sčítací" formát a požadují návrat k verzi z roku 2015, nastává okamžik pravdy. Bernie Ecclestone a Jean Todt doposud odmítali takovou možnost a nedali týmům možnost tento záměr prosadit. V situaci, kdy všechny týmy odmítají poslední inovace, se dvojice přesvědčila, že prosazování novinek je marné - je nyní otázkou, zda se udrží eliminační systém kvalifikace. Dá se proto očekávat, že okolnosti přerostou v boj o politickou moc mezi Ecclestonem a Todtem na jedné straně a týmy na druhé.

Přestože týmy žádají o návrat k formátu kvalifikace z roku 2015, nebrání se v budoucnu možnosti lepšího pojetí kvalifikace. V dopise se uvádí, že jsou otevřeny experimentálním myšlenkám včetně radikálních konceptů, ale mělo by se tak stát až pozdější době, třeba v případě, kdy už by byl šampionát rozhodnutý. Podle názoru týmů by to umožnilo řádné vyhodnocení nových nápadů před jejich zavedením v roce 2017.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy