Force India se ke staré kvalifikaci vracet nechtěla: Q1 a Q2 byly lepší

Sergio Pérez na startovním roštu před závodem v Melbourne | foto: Sahara Force India

Force India přiznala, že nechtěla hlasovat pro návrat ke starému formátu kvalifikace. Zástupce šéfa týmu, Bob Fernley, vysvětluje její důvody. První (Q1) a druhá část (Q2) v novém podání podle něj byly lepší.

Podle něj tak rychlé změny nebyly nutné: "Změna v kvalifikaci byla provedena částečně kvůli závodu. Jak můžete učinit takové rozhodnutí, aniž byste odjeli závod? Nechtěli jsme hlasovat pro [návrat ke starému systému]. Žádal jsem, aby bylo zaznamenáno, že jsme z principu proti a že by se tomu měl dát čas."

"Doufám, že více lidí zaujme naše stanovisko a časem o tom budou přemýšlet. Pneumatiky, kvalifikace, všechno má dopad na závod. Možná jsme měli trochu počkat. Šlo o zbrklou reakci a já si myslím, že z toho vzešly velmi zajímavé věci," naznačuje dále zástupce šéfa Force Indie.

Nechtěli ale za každou cenu stát proti změně: "Force India neudělá nic, co by F1 škodilo. Bude tvrdě bojovat kvůli nedostatkům v systému, ale neudělá nic škodlivého, pokud to je v nejlepším zájmu a všichni to tak cítí. My jsme nebyli nezbytně proti, nýbrž proti rozhodnutí, ke kterému se dospěje bez dostatečného času na rozmyšlení."

Podle Boba Ferleyho stačilo jen trochu upravit Q3, nový formát kvalifikace jinak nebyl špatný a F1 učinila další zbrklé rozhodnutí | foto: Sahara Force India

Nelíbí se mu také, že se vše zavrhlo kvůli poslední části, ve které se moc nejezdilo. Ty předchozí dvě podle něj totiž byly zajímavější: "Kdy jsme naposledy viděli tolik akce během Q1 a Q2? Proč se musíme soustředit na Q3 a zahodit to, co se dělo v Q1? Q2 byla téměř lepší, tak proč to jen trochu neupravit?"

"Nikdy jsem neviděl situaci, kdy jsme jezdili v kvalifikaci na super-měkkých pneumatikách absolutně naplno a kdy docházelo ke spoustě chyb. Šlo o skutečně nátlakovou situaci. Proč bychom si tedy nemohli odnést pozitiva, upravit slabší stránky a podívat se na to znovu?" ptá se Fernley.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy