Kolik žetonů vyčerpali před prvním závodem výrobci motorů a kolik jim zbývá?

Pohonná jednotka Mercedesu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Výrobci pohonných jednotek - Ferrari, Honda, Mercedes a Renault - stále nemají ve vývoji zcela volné ruce. K dispozici mají letos 32 žetonů, s nimiž musí hospodařit. Kolik jich vyčerpali před prvním závodem sezóny v Austrálii?

Letos byl počet žetonů pro vývoj motorů navýšen z původně zamýšlených 25 na 32 ve snaze pomoci ostatním výrobcům pomoci stáhnout náskok dominantního Mercedesu, který ovládl obě sezóny po zavedení hybridních pohonných jednotek.

Ferrari, které se dle prvotních odhadů dokázalo Stříbrným šípům opět přiblížit, jich před Melbourne spotřebovalo nejvíce: 23. Pro zbytek sezóny stáji z Maranella tedy zůstává 9 žetonů.

Honda, od níž se čekají velké pokroky, jich spotřebovala 18 (zbývá 14) a Renault 7 - zbývá mu tedy solidních 25 žetonů, které hodlá využít během roku. Během zimy ve Viry stáhli z náskoku Mercedesu údajně už půl sekundy a další podobný posun hodlají ještě učinit - první velká vylepšení mají přijít na řadu v Kanadě.

A jak je na tom mistrovský Mercedes, který si koncept pro letošní sezónu zkoušel již loni od Monzy? Vyčerpal druhý nejvyšší počet, tj. 19 žetonů. Pro zbytek ročníku mu jich v zásobě zůstává 13.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy