Format kvalifikace se opět mění. Co FIA tedy schválila?

Budeme před začátkem jednolivých částí vídat fronty nedočkavých jezdců? | foto: Red Bull Content Pool

Bossové Formule 1 se rozhodli udělat krok vpřed s novým vyřazovacím systémem kvalifikace a to už od začátku sezony 2016!

Zdroje britského BBC potvrzují, že dnes došlo ke schválení nového formátu kvalifikace ve Formuli 1 Světovou motoristickou radou na zasedání FIA. To znamená, že kvalifikace bude fungovat podle tohoto nového formátu už od úvodní Grand Prix Austrálie, která se jede 19. března. Světová motoristická rada se rozhodla ignorovat návrhy na další drobné úpravy formátu, aby se vyhnula tomu, že na konci kvalifikace bude dráha už prázdná.

Toto rozhodnutí přichází i přesto, že komerční šéf Formule 1, Bernie Ecclestone minulý týden řekl, že software na měření času a televizní grafiku jeho lidé nestihnou připravit pro GP v Melbourne. Má se ale za to, že další vlivní lidé z prostředí Formule 1 na Bernieho zatlačili a jeho společnost, která je zodpovědná za časomíru a grafiku, teď řekla, že vše včas stihne.

Nový systém kvalifikace bude fungovat tak, že každých 90 vteřin v posledních několika minutách jednotlivých částí vypadne jeden jezdec. V Q1 i Q2 to potká sedm a znovu sedm jezdců. Q1 bude trvat 16 a Q2 už jen 15 minut. Q3 bude trvat 14 minut a jezdci budou mít možnost jakéhosi rozstřelu (opět se bude vypadávat po 90 vteřinách) o nejlepší pozice na startovním roštu. 

Kdo získá v Melbourne jako první pole position podle nových pravidel? | foto: Red Bull Content Pool

Dle názoru mnoha nejen jezdců není nová kvalifikace dobrým nápadem, protože pro diváky bude moc náročná na pochopení. Existují také určité obavy, že v posledních minutách Q3 už na dráze nebude nikdo jezdit, protože jezdci už budou mít využité všechny čerstvé gumy z dřívějších fázích kvalifikace, a tak se nebudou mít na čem zlepšovat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy