Horner: Zrušení žetonů povede k šílenému utrácení, není to rozumné

Pohonná jedntoka Hondy | foto: Honda Racing F1

Šéf Red Bullu Christian Horner dává opět jasně najevo svůj názor na zrušení žetonů pro vývoj motorů. Uvolnění pravidel v této oblasti povede ve Formuli 1 k válce v utrácení mezi jednotlivými výrobci pohonných jednotek.

Součástí dohody na snížení ceny za dodávku pohonných jednotek FIA souhlasila se zrušením žetonů pro jejich vývoj od roku 2017. Z nižších cen bude těžit i Red Bull, který usiloval o zavedení nezávislého jednoduššího motoru, Hornerovi se však tento krok nelíbí.

"Nechápu totální zrušení všech žetonů a uvolnění vývoje. Protože pro sport to nemůže být zdravé, to pouhé povzbuzení k sériovému utrácení. Nemyslím si, že se z toho zrodí zdravé soutěžení," láteří Horner.

"Pokud máme pokročit, tak je to třeba vyřešit. Snad ti, kdo určují pravidla, přijdou s nějakými jasnými pravidly, jak se s tím v patřičném čase vyrovnat," pokračuje šéf rakouského týmu, který tento týden jako poslední prošel všemi nárazovými testy a v pondělí tedy při testech v Barceloně nebude chybět.

Christianovi Hornerovi (vpravo) se uvolnění vývoje motorů vůbec nelíbí | foto: Infiniti

Na otázku, zda volnosti ve vývoji motorů dokáže dominující Mercedes se svými obrovskými zdroji využít lépe než soupeři, Horner odpovídá: "Nemyslím si, že byste mohli vyzdvihovat jednoho či druhého, ale když to skončí šíleným utrácením, tak co je pak na tom zdravého?"

"Šasi je například velmi přísně regulováno, pokud jde o množství hodin, které můžeme trávit v aerodynamickém tunelu, nebo o množství simulací, které můžeme provádět v CFD. Proto provádět tolik testování s tak mnoha motory na tolika dynamometrech a vyvíjet je jak se vám zlíbí, to nevypadá jako rozumné řešení," dodává šéf závodního týmu Red Bullu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy