Šarády na postu třetího pilota u Renaultu. Ztrácí Carmen Jordá svou pozici?

Je testovací post Španělky Jordá ohrožen? | foto: Lotus F1 Team

Zbrojení Renaultu na novou sezónu nabírá na obrátkách. Přinesli jsme rozhovory s částí štábu, známe inovovanou jezdeckou sestavu, nyní došla řada i na "zázemí". Jak už bylo deklarováno, na postu třetího pilota by měl dostat šanci Esteban Ocon.

Po oznámení této skutečnosti byla Carmen Jordá, která v minulém roce u Lotusu zastávala vývojový post, což znamenalo především práci na simulátoru, údajně poněkud zaskočena.

Padly názory, že si Ocon, vítěz série GP3 2015, přichází do týmu na přímou žádost Frédérica Vasseura a devatenáctiletý mladík sedmadvacetiletou Španělku nahradí. Podle vyjádření Carmen pro španělský list Europa Press nic takového nehrozí.

"Budu mít u Renaultu letos stejnou roli. Je pro mě dobré, že mě Renault posunul do závodní kategorie, což je další z mých cílů. Jsem šťastná, že jsem i nadále součástí týmu, protože se jedná o dlouhodobý projekt," vysvětlila Carmen a zároveň dodala, že co se týče Oconova angažmá, nemá s tímto krokem "absolutně žádný problém".

Některé hlasy však naznačují, že by Jordá mohla dopadnout podobně jako Susie Wolffová, která po dlouhém čekání na svou šanci ukončila na sklonku roku 2015 svou závodní kariéru.

Ocon se zúčastnil představení nového vozu Renault pro sezónu 2016 (zcela vlevo) | foto: Renault Sport F1

Ocon se posouvá přímo do role testovacího pilota. Francouz sice prodloužil na konci minulého roku smlouvu s Mercedesem, kde se má podílet na vývojovém programu DTM, ale už ve středu nadšeně oznamoval: "Jsem velmi rád, že jako Francouz mohu pomoci francouzskému týmu. Je pravda, že jsem podepsal s Mercedesem dlouhodobý kontrakt na konci roku 2015, takže jsem velmi vděčný jak Mercedesu, tak Renaultu, že mi poskytli tuto možnost."

K záležitosti se vyjádřil i Frédéric Vasseur, nový závodní ředitel Renaultu. "Esteban patří na základě smlouvy stále Mercedesu, ale mám s touto značkou vynikající vztah, takže jsem mohl leckde zatahat za provázky," popisuje situaci Vasseur pro list L'Equipe s tím, že v jeho barvách týmu ART jezdil i šampion GP2 Stoffel Vandoorne.

Toho by však Vasseur k Renaultu těžko dostal. "U Stoffela je situace naprosto jasná. Má smlouvu s McLarenem a příští rok by u něj mohl závodit. Stáj si je vědoma svých výsledků a jeho schopnosti, takže si na zlomek vteřiny neumím představit, že by si takový talent nechala proklouznout mezi prsty," domnívá se Vasseur.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy