Srovnání Schumachera s Vettelem - v čem jsou jejich styly brzdění jedinečné?

Sebastian Vettel a Michael Schumacher | foto: Brembo

Technici společnosti Brembo vzpomínají na Michaela Schumachera, kterého srovnávají s jeho krajanem Sebastianem Vettelem. V čem je jejich styl při brzdění podobný a čím tito piloti vynikají?

Německo je národem, který v posledním čtvrtstoletí vyhrálo nejvíce velkých cen. Od roku 1990 do dneška jeho piloti zvítězili v 153 závodech, zatímco jezdci Velké Británie nasbírali 114 a Brazilci 56 vítězství. Zásluhu na tom nese především Michael Schumacher (91 výher) a Sebastian Vettel (42 výher). A pokaždé k tomu došlo s brzdami Brembo.

"Kdokoliv si myslí, že šlo o pouhou náhodu, dělá obrovskou chybu. Krom extrémně vytříbeného jízdního talentu a chladné hlavy, díky kterým se chyby na dráze objevují jen zřídka, vynikají Schumacher i Vettel svou schopností vyhodnotit chování odlišných komponentů svých vozů včetně různých sad brzd. Téměř bychom je mohli nazývat zástupci inženýrů, kteří usnadňují práci technických ředitelů tím, že je při vývoji vozu vedou k [správným] technickým volbám a výsledkům," uvádí Brembo.

Michael Schumacher s Ferrari v roce 2002 v Monaku | foto: Scuderia Ferrari

Podle techniků, kteří s Michaelem Schumacherem spolupracovali od jeho počátku u Benettonu, pak u Ferrari a Mercedesu, je německý pilot duševně tím nejspořádanějším jezdcem všech dob: "Očekával, že brzdové systémy Brembo budou podávat tak dobré výkony, jako on, a že budou fungovat konstantně a po celou délku velké ceny neselžou."

Totéž se týká i Vettela, kterého technici Bremba doprovázejí od jeho časů u Toro Rosso přes čtyři mistrovské tituly s Red Bullem až nyní k Ferrari. Přezdívají jej "baby Schumi," protože významně přispívá k vývoji auta. Má také "přirozenou schopnost postřehnout jemné rozdíly v třecích materiálech. V dnešní Formuli 1 je jediným pilotem, který dokáže rozeznat jednu sadu karbonu od druhé, i když ve výkonnosti nabízí minimální rozdíly."

Technici Bremba, které slaví 40 sezónu v F1, rovněž upozorňují na to, že Schumacher a Vettel shodně "preferují velmi krátký a reaktivní pohyb brzdového pedálu." Přestože ani jeden z nich nedosahuje velké tělesné hmotnosti, tak přesto jsou oba známí pro svou "schopnost vyvinout na brzdy velkou sílu."

Sebastian Vettel s z prvního vítězství radoval ještě u Toro Rosso, Brembo bylo u toho | foto: Scuderia Toro Rosso

"Schumacher a Vettel také sdílejí stejný přístup k výkonnosti brzdového systému během kvalifikačních jízd: do posledního kvalifikačního kola, které se počítá, mají auto vybaveno novou sadou brzd Brembo, což zajišťuje větší tření, aby na soupeře získali výhodu. Není to náhoda, že Schumacher získal s brzdami Brembo ve své kariéře 68 pole position, zatímco Vettel jich má už 46," uvádí Brembo.

Samozřejmě, že technické specifikace brzdových systému se liší, protože Brembo ve svém výzkumu nikdy nepolevuje. Při posledním vítězství Michaela Schumachera v roce 2006 měl například brzdový kotouč 100 větracích otvorů, zatímco nyní jejich počet přesahuje 1200 a jeho rozměry jsou mnohem menší. Materiál brzdových destiček se také vyvíjí. Více o pokrocích v oblasti brzdových systémů jsme psali zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy