Symonds: Motory budou v roce 2016 až o 25 % hlučnější

Výfuk vyvedený z motoru Renault pohánějící Toro Rosso STR10 | foto: Red Bull Content Pool

Motory pohánějící vozy Formule 1 budou letos podle technického ředitele Williamsu, Pata Symondse, kvůli úpravě pravidel týkajících se koncovky výfuku zhruba o čtvrtinu hlasitější než v minulých dvou sezónách.

Mnoho fanoušků po zavedení hybridních turbomotorů kritizovalo jejich tichý zvukový projev, který byl dán vysokou efektivitou. Loni proto byla schválena změna pravidel, která nyní nařizují vyvést z obtokového ventilu separátní koncovku výfuku.

"V minulosti všichni svedli potrubí z obtokového ventilu do hlavní koncovky z motoru a nyní musí být oddělené. Obtokový ventil se u moderních turbomotorů moc neotevírá," popisuje Symonds na výstavě Autosport International.

"K turbodmychadlu máme připojený motorgenerátor, který představuje jeden ze způsobů rekuperace odpadní energie. Řídí rychlost kompresoru spíše, než aby se využíval poněkud neefektivní obtokový ventil. Opravdu se jej tedy snažíme moc neotevírat. V závodním režimu se sotva někdy otevře a v kvalifikaci ho otevíráme trochu," pokračuje technický ředitel Williamsu.

Technický ředitel Williamsu Pat Symonds (vlevo) se svým pilotem Felipem Massou | foto: Williams F1 Team

"Mohl byste si myslet, že když neotevíráte obtokový ventil, že pak neuslyšíte velký rozdíl, ale to není tak docela pravda. Protože se tam nachází potrubí propojující obtokový ventil s hlavní koncovkou výfuku, tak funguje jako boční rezonátor. To znamená, že i když je obtokový ventil zavřený, tak teď ve výfuku funguje jako tlumič. Když se ho zbavíme, pak to bude o trochu hlučnější.

Z pohledu toho, co budete vnímat, u zavřeného obtokového ventilu to bude o 14 % hlučnější. S otevřeným obtokovým ventilem to bude už o 20 - 25 % hlučnější, což je celkem významné. Zatím jsme to na okruhu neslyšeli, ale myslím si, že budeme moci zaslechnout příznačné staré zvuky z turba, pískání a střílení. Musíme si na to ale počkat a uvidíme," nabádá Symonds.

Výfuk McLarenu MP4-30 poháněného Hondou | foto: McLaren

Motory se v poslední době díky vývoji stávaly hlučnější: "Tohle je přirozený pokrok. Velká část zvuku je funkcí tlaku válce. Čím je tlak ve válci vyšší, tím více zvuku vydává. A motor se vyvíjí. Způsob, jak dostat více výkonu, je zvýšit tlaky ve válcích.

Na počátku roku 2014 jsme pozorovali velké nárůsty - auta se přirozeně stala hlasitější a letos se přirozeně stanou ještě hlučnější navíc ke změnám, které jsme udělali v oblasti výfuku," dodává Symonds.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy