Jak by problémy vyřešil Max Mosley? "Pouze dva motory na sezónu"

Závodní motor BMW | foto: BMW Motorsport

Bývalý prezident FIA Max Mosley hovoří o současné problematické situaci, která se týká motorů ve Formuli 1.

F1 přešla v sezóně 2014 na hybridní pohonné jednotky, které jsou podstatně dražší než předchozí atmosférické motory s KERSem. FIA proto pohrozila, že pokud do 15. ledna jejich výrobci nepřijdou s rozumným návrhem na snížení nákladů, zavede levnější a jednodušší alternativní motor. Mandát k tomu udělila Berniemu Ecclestoneovi a svému prezidentovi Jeanovi Todtovi.

Nyní se k otázce motorů vyjádřil Max Mosley, který by se s automobilkami nepáral: "Současný problém se točí kolem nákladů na motory a jejich dodávek. Řešením by byla pravidla, která by umožňovala pouze dva motory na sezónu."

Minulý rok přitom došlo ke snížení počtu kusů z pěti na čtyři, kromě Mercedesu tento limit přesáhli všichni ostatní výrobci: Ferrari, Renault i Honda, která v případě Fernanda Alonsa použila dokonce až 12 motorů!

Max Mosley by se navzdory stížnostem automobilek snažil prosadit jen 2 motory na sezónu | foto: Wikipedia

Mosley si však pevně stojí za svým, že by jeho návrh byl velmi přínosný: "Zdvojnásobilo by to dodávky a náklady snížilo na polovinu. Dnešním motorům by stačila jen drobná úprava k tomu, aby to šlo dosáhnout."

"Dodavatelé motorů by hned řekli, že to není možné a že by to byla katastrofa. Ale v historii F1 se nikdy nestalo, že by se taková tvrzení ukázala být přesná," dodává bývalý prezident FIA.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy