Mehri připouští, že kvůli nedostatku peněz opustí F1

Merhi bude muset svou kariéru pilota F1 přerušit. Zda úplně nebo jen na čas, to se ještě ukáže | foto: Manor Racing

Sedačka s Robertem Mehrim se kývala vlastně celou uplynulou sezónu - nejdříve omezená smlouva, poté se střídal s Alexandrem Rossim. Nyní přichází španělský pilot s oznámením, které až tak překvapující není.

Čtyřiadvacetiletý pilot hájící letos ve 13 Grand Prix barvy Manoru přiznává, že jeho šance na setrvání v tomto týmu jsou kvůli poměrně značným finančním nárokům mizivé. Přitom z hlediska výkonnosti byl ještě v polovině sezóny jeho závodní projev uspokojivě komentován tehdejším šéfem stáje Johnem Boothem.

Jenže peníze nerostou na stromech a Merhi musel v pěti závodech přepustit své místo Alexandru Rossimu. A pokud se Booth pochvalně vyjadřoval k Robertově progresu, ve vedení týmu už není, takže Merhi přišel minimálně o jeden podpůrný hlas.

Španěl proto uvedl, že závodní místo u Manoru pro něj bude příliš drahá záležitost, zvláště poté, co tým bude v příští sezóně využívat motorů Mercedes. Merhi se tedy zabývá otázkou, jak by si nejlépe zajistil setrvání v F1 do budoucna. "Abych byl upřímný, pokouším se zajistit si nějakou lepší pozici. Manor bude mít v příštím roce zcela jistě lepší vůz, takže šance tu zůstat bude velice malá, jenže s tak malým rozpočtem nelze čekat zázraky. Bylo by dobré si zajistit u nějakého týmu post náhradního pilota a z této pozice se pak odrazit pro sezónu 2017."

Merhi chápe snahu Manoru týkající se vyššího požadavku na "věno", které musí případný adept týmu poskytnout. "Je to těžké, v týmu probíhají velké investice a nový agregát Mercedes je poměrně drahý, takže pilot musí přispět slušnou částkou, aby se v týmu udržel nebo se do něj dostal. Očekávají, že příští rok budou usilovat o body, takže tomu musí odpovídat i jejich rozpočet, aby svůj záměr splnili." Zatím není jasné, zda bude v týmu pokračovat Alexander Rossi, jeho setrvání je dost možná spjato s existencí Grand Prix USA. Hovoří se rovněž o Rio Harjantovi, i když v jeho případě ještě vstupuje do hry otázka poskytnutí nezbytné superlicence.

Na otázku ohledně svých závodních plánů pro příští rok nemá Merhi ještě docela jasno. "Rád bych nadále zůstal u monopostů, Formule 1 nebo IndyCar, ale třeba i WEC, je to dobrý šampionát, sice to není monopost, ale má k němu blízko. Není to jako DTM, tam už je to hodně odlišné."

Otázkou zůstává, zda se Merhi prosadí na post třetího pilota, protože většina týmů už má smlouvy uzavřené a jak nám naznačily letošní zkušenosti, ne vždy je týmový náhradník blízko případného postupu do závodní pozice. Stačí připomenout případ Kevina Magnussena.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy