Ecclestone naznačuje pořádání další VC v Jižní Americe. Kde?

Ilustrační obrázek z okruhu v Argentině | foto: Williams F1 Team

Dle šéfa F1 Bernieho Ecclestonea by se VC Argentiny mohla vrátit do kalendáře F1. Země naposledy hostila závod Grand Prix v roce 1998, když se jelo v Buenos Aires. Bernie se nechal slyšet, že "návrat se může stát, nikoliv že se stane".

Latinská Amerika má zatím dva zástupce v kalendáři Formule 1 - Brazílii a nově Mexiko (vrací se po 23 letech). Organizátoři v Mexiku očekávají, že během víkendu přijde až 100 000 lidí. 

"Je to neuvěřitelné, všechny tyto země mají svým způsobem finanční problémy, ale svoji prácí zvládají. Je pak zajímavé srovnat to s lidmi z Evropy, kteří pořád žehrají na problémy s financováním. Lidé zde zvládnou skvěle udělat propagaci závodu," poukazuje na rozdíly Bernie Ecclestone.

Do F1 přibylo v posledních letech hodně nových destinací - Bahrajn, Čína, Spojené Arabské Emiráty, Rusko, Mexiko, Azerbajdžán. Všechny tyto VC ale také hodně těží z podpory státu. Vlády v Evropě si totiž nemohou dovolit vydat ze svých rozpočtů tak snadno miliony (hovoří se zhruba o 40-50 milionech USD), které jsou nutné k zaplacení poplatků.

V Mexiku se při propagaci závodu zaměřili na osobu Sergia Péreze a zřejmě dobře udělali | foto: Sahara Force India

Například organizátoři ve Velké Británii musí sehnat 20 milionů USD (poplatek je zde nižší) ze soukromých investic. Letos kvůli tomuto problému chybělo Německo, a to i přes fakt, že by šlo o domácí VC Mercedesu. Italové měli budoucnost také nahnutou, ale nakonec vyjednali prodloužení smlouvy do roku 2016.

Ecclestone se ve čtvrtek setkal s prezidentem Mexika, Enrique Peña Nietem, přímo na okruhu Hermanos Rodriguez v Mexiko City. Při té příležitosti řekl, že budoucnost zdejší VC je zajištěna. "Jde o dlouhodobý časový horizont," řekl Bernie.

Zdejší trať (avšak v původní konfiguraci) hostila VC mezi roky 1986-1992, pak z kalendáře vypadla. Ecclestone oceňuje kampaň, která návratu předcházela. Hlavní postavou byl Sergio Pérez z týmu Force India, který pochází z města Guadalajara.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy