Haas: F1 je mnohem demokratičtější než NASCAR

Haas považuje F1 za přínosnější než NASCAR | foto: Haas F1 Team

Americký tým chystající se na vstup do nejprestižnější motoristické kategorie má jedinečnou možnost porovnávat dvě kategorie. Haas klade úroveň F1 mnohem výš než americkou sérii a také si od své účasti v novém prostředí slibuje mnohem větší publicitu.

Podle něj poskytuje Formule 1 velké množství příběhů, které plynou vedle závodění. Například dohady kolem budoucnosti Lotusu, Red Bullu a Toro Rosso mu připadají velice zajímavé.

"Je tu spousta dramat. Třeba loni to vypadalo, že skončí hned tři týmy a nakonec to odnesl jen Caterham. I v dřívějších sezónách se zdálo, že dojde k odlivu nějakých stájí a nakonec se vždy daly nějak dohromady. Podle mého názoru je Formule 1 do jisté míry přehlednější než NASCAR, všechno se tu řádně a veřejně probere," pokouší se Haas porovnávat obě soutěže.

"Na setkání strategické skupiny se třeba navrhne nějaká změna a média se toho hned chytnou, jako by to byl hotový fakt. Přitom je to většinou jen nápad, o němž není vůbec jisté, zda se bude realizovat a jestli má vůbec smysluplnou úroveň," popisuje Haas debaty kolem změn pravidel. S nadsázkou tak říká, že F1 slibuje napětí i povahou některých schůzek, kterým by se dalo říka intrikářské.

Lze vůbec obě kategorie stavět na jednu úroveň? | foto: McLaren

"Formuli 1 považuji za napínavou, dramatickou. Rozhodně víc než NASCAR. Je také rozhodně vrcholem z technického hlediska; když se podíváte na vozy, na testování v aerodynamickkém tunelu, neuvěřitelně složité motory," tvrdí Haas.

Podle jeho názoru také existuje značný rozdíl mezi organizací F1 a NASCAR. "FIA je podstatně demokratičtější, v NASCAR vládne mnohem větší diktatura. Tam to funguje následovně: »Tohle prostě chceme«. Sice si vyslechnou váš názor, ale stejně si to udělají po svém. V F1 jsou schůzky Strategické skupiny, každý může říci svou představu a pak se o ní hlasuje. A to je zásadní rozdíl," dodává Haas.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy