Button o své budoucnosti bude přemýšlet až před Suzukou

Jenson Button se chladí během víkendu GP Singapuru | foto: McLaren

Pilot týmu McLaren-Honda, Jenson Button, dal jasně najevo, že chce zůstat ve Formuli 1 a nejraději by se sám rozhodl, kdy skončí jeho kariéra.

Jenson Button prožil svůj debut ve Formuli 1 v roce 2000. Jen málo jezdců mělo takovou výdrž nebo takové štěstí, aby v královně motorsportu vydrželi už takřka 16 sezon. Na konec kariéry tohoto Brita to přitom vypadalo už jednou a to v zimě 2008/2009. Pak ale pozustatky týmu Honda F1 koupil Ross Brawn, představil BGP 001. S tímto autem byl díky dvojitém difuzoru Jenson Button v první polovině sezony 2009 takřka neporazitelný. Button se tak místo závodnického důchodu radoval z titulu mistra světa. 

O šest let později je Buttonova budoucnost v F1 opět velmi diskutována. Mark Webber Britovi radil, aby šel za ním do MS ve vytrvalostních závodech, série WEC. O tu ale Button, zdá se, nemá zájem. Jenson by nejradši zůstal ještě ve Formuli 1.

"Je to těžké, když se zeptáte lidí, tak je to stále vtipné, protože jsem ve Formuli 1 odjel už mnoho let. U této otázky je člověk docela emocionální, je jedno, jestli je to vaše rozhodnutí nebo rozhodnutí týmu," říká Jenson Button pro 'Sky Sports F1'. "Tak dlouho to bylo vaším životem a já chtěl vždy svoji kariéru ukončit na vrcholu."

Jenson Button při jednom z tréninků na GP Singapuru | foto: McLaren

Hodně se spekuluje, že by 35 letého jezdce po sezoně mohl nahradit buď náhradní pilot McLarenu, Kevin Magnussen, nebo jezdec GP2, kterého McLaren dlouhodobě podporuje, Stoffel Vandoorne. "Vždycky jsem chtěl, aby bylo mým rozhodnutím, kdy skončí moje kariéra," pokračuje Button. Aktuálně rozhodnutí o budoucí jezdecké sestavě týmu leží na šéfovi týmu, Ericu Boullierovi. Ten nedávno řekl, že by s Buttonem rád pokračoval. 

Ex dlouholetý testovač McLarenu, Gary Paffett, nedávno řekl, že jsou to Buttonovi zkušenosti, které Honda potřebuje, aby se tým posunul dopředu a také samotný Button byl v minulých týdnech optimistický ohledně své budoucnosti a budoucnosti Hondy. Má svým způsobem pravdu, vzpomeňme, že ještě v zimě nebyl tým McLaren-Honda schopen ujet takřka dvě kola za sebou. Japonci navíc odmítli přijmout pomoc zkušených inženýrů v oblasti hybridních technologií a nadále spoléhají výhradně na své lidi.

Během víkendu v Singapuru nechtěl 15 násobný vítěz Grand Prix o své budoucnosti vůbec mluvit. Svoje včerejší 15. místo v kvalifikaci bral s nadhledem a chtěl se soustředit na dění na trati. "Tento víkend na to jednoduše nechci myslet. Jednoduše z toho vystoupím, odjedu závod a jako tým odvedeme to nejlepší, čeho budeme schopni. Pak v přítím týdnu před Suzukou o tom popřemýšlím. Snad se pak rozhodneme o tom, co bude nejlepší pro budoucnost a také pro tým."

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy