FIA chystá test nového záznamového zařízení

FIA bude mít k dispozici další záznamové zařízení | foto: McLaren

Stejně jako existují v leteckém provozu "černé skříňky" zapisující průběh letu a mající osvětlit případné problémy či katastrofy, chystá se do vozů F1 technologie, která by měla zlepšit informace o nehodě a vést k větší bezpečnosti.

Jedná se o speciální druh vysokorychlostního datového zařízení na bázi kamery, kterou na zakázku FIA vyvíjí italská firma Magneti Marelli. Mělo by být umístěno do přední části kokpitu a namířeno na hlavu pilota, kterou bude snímat rychlostí 400 záznamů za vteřinu, což je šestnáctkrát rychleji než dokáží současné standardní technologie. FIA chce novinku otestovat v některém ve volných tréninků ještě do konce této sezóny.

"Po dlouhou dobu jsme měli v kokpitu záznamová zařízení, která nám hodně pomáhala, ale pracovala v režimu nízké rychlosti. A my potřebujeme vyhodnotit časový úsek v rozsahu milisekund, abychom přesně věděli, co se s pilotem během nárazu stane," vysvětllil novou konstrukci Andy Mellor, technický poradce FIA.

Magneti Marelli pracuje na vývoji podobného zařízení už téměř celý rok - je podstatně menší a lehčí než běžné vysokorychlostí zařízení - má rozměry jako poloviční iPhone. Mělo by pomoci vyhodnotit data v případech, jakým byla například předsezónní testovací nehoda Fernanda Alonsa; data budou zaznamenána v reálném čase do jakési "černé skříňky" každého vozu. "Na vývoji konceptu vysokorychlostní kamery jsme pracovali už několik let, ale až v posledních dvanácti měsících jsme mohli pracovat s dostatečně vyvinutými technologiemi vhodnými pro tuto aplikaci," dodává Mellor.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy