Zastánců uzavřených kokpitů přibývá, byť s výhradami

Smedley souhlasí s uzavřeným kokpitem, ovšem dodává významné ALE | foto: Williams F1 Team

Jak naznačují zprávy z oblasti F1, počet těch, kteří by se nebránili uzavřeným kokpitům u monopostů formule 1 stále narůstá. Další skupina by byla ochotna toto řešení přijmout, ale až po vyřešení některých důležitých okolností.

Jedním z takových opatrnějších zastánců je Rob Smedley (Williams), který by myšlenku baldachýnu nad hlavou pilota přijal, ale nejdřív by se musela odstranit všechna negativa, které toto řešení skýtá.

"Nesmíme zapomenout, že jedním z hlavních důvodů, proč toto řešení chceme přijmout, je bezpečnost pilota. A aby byl tento aspekt dodržen, musí být jedinec v jakékoli situaci uzavřený kokpit schopen opustit. To bude pro jeho tvůrce pravděpodobně nejdůležitějším úkolem," předpokládá Smedley.

"Vytvořit uzavřený kokpit není z technického hlediska až tak velký problém. Především musí mít pilot pocit, že má možnost se kdykoli z kokpitu dostat, a to i v případě, že se monopost převrátí. Musí mít jistotu, že existuje mechanismus, který mu umožní se dostat ven.

To platí i pro případ, že se do prostoru pilota potřebuje dostat lékařský tým, zvláště když jde doslova o setiny vteřin. Proto bude záležet na technicích a konstruktérch, jak tyto otázky zvládnou - bude třeba využít inovativního a nekonvenčního přístupu, abychom se nezastavili uprostřed cesty," domnívá se Smedley.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy