FIA hodlá podniknout právní kroky proti Hartsteinovi

Logo Mezinárodní automobilové federace (FIA) | foto: MiZ, F1NEWS.cz

Během dvou týdnů obvinil bývalý šéflékař F1 Gary Hartstein postupně své kolegy a poté i samotného šéfa FIA, že zásah při nehodě Julese Bianchiho byl neodpovídající povaze jeho zranění. Rovněž kritizoval nevyhovující odbornost svých nástupců.

Následující den po Grand Prix Belgie odeslal právník FIA Jean-Pierre Martel dopis na Hartsteinovu adresu do Belgie, v němž ho upozorňuje na porušení etického kodexu lékaře, soustavné urážlivé poznámky týkající se FIA a lékařských kapacit, zveřejněné na Hartsteinově účtu na Twitteru a oznamuje mu, že jeho působení v řadách FIA ho v žádném případě neopravňuje k diskreditaci práce jeho nástupců a snah FIA v bezpečnostní oblasti motorsportu. Martel dokonce uvádí, že Hartstein některé své výroky, které byly nejvíce útočné, ze svých účtů později odstranil. V závěru dopisu amerického lékaře vyzývá, aby mu sdělil jméno právníka, který ho bude zastupovat "při obraně jeho osoby".

Bylo by celkem prostomyslné se domnívat, že Hartstein nebude reagovat. Jeho odpověď byla na rozdíl od Martelova dopisu zaslána e-mailem a bývalý šéflékař FIA hned v úvodu právníka FIA upozorňuje, že nyní žije v Spojených arabských emirátech, což si Martel mohl snadno zjistit. V dalších čtyřech bodech zástupce jurisdikce vyzývá, aby mu zaslal seznam oněch "urážlivých poznámek" s jasným vyjádřením, v čem jsou vlastně Hartsteinovy poznámky urážlivé. Podotýká, že si všechna fakta pečlivě ověřoval a nikdy by neprezentoval něco, co je pouhým dohadem. 

Z toho důvodu Hartstein nepovažuje za nutné vyhledávat právní obranu své osoby, dokud nebude obeslán výše zmíněnými fakty. Zároveň Martela upozorňuje, že si vyhrazuje s ohledem na závažnost celého případu právo zveřejňovat na svém twitterovém účtu a blogu veškerou korespondenci, kterou s právníkem FIA povede.

Na první pohled to působí, jako by FIA chtěla celou situaci nenápadně ukončit a vysvětlit Hartsteinovi právní cestou, že šlápl do oblasti, kde je silně tenká půda. Jenže jak už z předchozích obvinění ze strany amerického lékaře vyplývá, není Hartstein muž, který by se něčeho jen tak zalekl, zvláště když tvrdí, že své argumenty může seriózně doložit. Můžeme se tedy dočkat další velké právnické bitvy v dějinách Formule 1.

Originály dokumentů:
- dopis FIA Hartsteinovi: PDF
- odpověď Hartsteina právníkovi FIA: PDF.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy