Massa chce spolupracovat na bezpečnějších kokpitech

Massa žádá bezpečnější kokpit a chce na jeho vývoji spolupracovat | foto: Williams F1 Team

Brazilec má eminentní zájem pomáhat při vylepšování prvků pasivní bezpečnosti kokpitu současných monopostů F1. Vede ho k tomu nejen tragické úmrtí Justina Wilsona v sérii IndyCar, ale také vlastní nepříjemná zkušenost.

Při tréninku na Grand Prix Maďarska 2009 odletěla z vozu Brown GP Massova krajana Rubense Barrichella asi kilogramová pružina a v rychlosti kolem 259 km/h zasáhla Felipeho do přilby. I kvůli této příhodě se Brazilec hodlá zasazovat o větší bezpečnost pilotů.

Nehoda v roce 2009 potkala Massu v kokpitu Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

 

Massa ale zároveň dodává, že varianta kompletního překrytí kokpitu připomínající ochranný štít u stíhacích letounu pravděpodobně není správnou cestou, protože značně znesnadňuje rychlé opuštění místa pro pilota. "To, co se stalo, je velice smutné, Justina jsem v F1 zažil, v IndyCar měl úspěchy. Chci se zasadit o další bezpečnostní úpravy, ale opravdu nevím, zda by byl uzavřený kokpit tím nejlepším řešením. Musíme najít něco, co posílí bezpečnost pilota. Právě bezpečnost je tím nejdůležitějším v našem sportu, jsem připraven v tomto procesu pomáhat."

Massa rovněž připomněl, že jen několik dní po havárii Henry Surteese přežil podobný incident. "Cítím se být »požehnán« nesmírným štěstím, že jsem přežil a mohu závodit. Wilsonova nehoda byla hodně podobná tomu, co potkalo mně. Je mi moc líto, co se mu stalo, lituji i jeho rodinu a všechny kolegy, kteří ho znali a byli jeho přáteli. Je to velice smutná chvíle pro celý motorsport."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy