FIA: žádné další týmy pro sezónu 2016 nebudou

V roce 2016 bude na startu 11 týmů | foto: F1NEWS.cz

Startovní rošt formule 1 bude mít 11 účastníků, žádný další tým jej nerozšíří. FIA v pátek potvrdila, že neobdržela v předem stanoveném termínu žádnou závaznou přihlášku pro sezónu 2016.

Výběrové řízení bylo otevřeno na začátku této sezóny - předpokládalo se, že se objeví noví adepti, aby podpořili budoucnost formule 1. "S ohledem na udržitelnost a budoucí úspěšnost Světového šampionátu formule 1 zahajuje FIA nové výběrové řízení ohledně týmových kandidátů na účast v šampionátu v sezóně 2016 a 2017. Při výběru budou zohledněny dlouhodobé zájmy mistrovství," znělo oficiální prohlášení automobilové federace. Nakonec to vyšlo pouze v jediném případě - registrace týmu Haas F1 Racing byla potvrzena již dříve.

Původní uzávěrka přihlášek byla stanovena na 30. června, ale ve snaze poskytnout prostor případným zájemcům byl termín o měsíc posunut. Nyní se řídící orgány FIA rozhodly, že času bylo poskytnuto dost, přičemž žádní další adepti nebyli vybráni. "Byla dána dostatečná příležitost prezentovat své návrhy, ale kritéria pro nové týmy, požadované ze strany FIA, nikdo další nesplnil. Proto je toto kolo přihlášek uzavřeno," uvádí ve svém prohlášení FIA, ovšem odmítla uvést konkrétní totožnost neúspěšných uchazečů.

Ačkoliv se výběrové řízení týkalo sezón 2016 a 2017, FIA podotýká, že tím není vyloučen příchod nějakého nového týmu ještě před sezónou 2018. Pokud by tým Renault nebo případně Audi (jehož účast je ale silně zpochybněná, ne-li zcela vyloučená) měl zájem se účastnit šampionátu s vlastním vozem, FIA je ochotna vypsat veřejnou soutěž znovu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy