Omezení výkonu motorů by Hondě mohlo pomoct, ta je ale proti

McLaren MP4-30 s motorem Hondy za zády v garáži | foto: Honda Racing F1

Bernie Ecclestone pro stažení náskoku Mercedesu a vyrovnání výkonu motorů navrhuje stanovit jejich maximální možný výkon. Toto opatření by mohlo pomoci hlavně Hondě a Renaultu.

Japonský výrobce je však proti tomuto radikálnímu nápadu. Její sportovní ředitel Jasuhisa Araj si nepřeje, aby jeho soupeři byli takto hendikepováni: "Tohle je divný nápad. To není Formule 1. Věřím, že správnou cestou je ta bez stropu."

Součásti motivace v motorsportu podle něj jsou výzvy, které nabízí. Dobré výsledky si Honda chce zasloužit vlastními výsledky, nikoliv změnami pravidel: "Lepší výkonnost by neměla být výsledkem nových pravidel, ale našeho vlastního úsilí."

"Cíl je velmi jasný: překonat Mercedes. Oni se dostanou na další úroveň s vyšším výkonem, takže je musíme dohánět a snažit se dostat před ně. Tohle je soutěžení a vlastně i Formule 1. Je to velmi vzrušující a představuje to velkou výzvu. Přál bych si, abychom je brzy dohnali a překonali," pokračuje Araj pro Motorsport.

To však nebude tak jednoduché vzhledem k tomu, že má Mercedes ve vývoji minimálně tříletý náskok a že v továrně na motory v Brixworthu zaměstnává přes 400 zkušených lidí, kteří každým dnem usilovně pracují na vylepšení každého detailu svých pohonných jednotek.

Honda se chce dostat dopředu díky vlastnímu úsilí, ne pomocí změny pravidel | foto: Honda Racing F1

Věří Honda, že mohou ve srovnání s Mercedesem dosáhnout pokroku? "Ano, ano, ano. Oni jsou stále velmi silní, proto potřebujeme čas. Ale cíl se nemění. Mají schopné lidi, ale my je musíme porazit," dodává Araj.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy