Ruská Grand Prix je ohrožena. Jaká je pravda?

Může se stát, že Grand Prix Ruska bude mít jepičí život | foto: Scuderia Ferrari

S velkou slávou byla loni v olympijském komplexu Soči pořádána první Grand Prix světové velmoci. Jenže jak se zdá, ani Rusové nemají všechno dokonale pod kontrolou, protože začínají prosakovat zprávy o nemalých potížích.

Jak uvedl německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung, může dojít ke krizové situaci a Grand Prix Ruska se letos vůbec nepojede. Závod je v kalendáři F1 plánován na 11. říjen mezi Velkými cenami Japonska a USA. 

Důvodem obav o existenci podniku na Soči International Circuit je - jaké to překvapení - nedostatek financí. Hospodářská krize se podepsala i na této oblasti a organizátoři v tuto chvíli hledají zoufale způsob, jak překlenout deficit ve výši 65 milionů eur. Doufají, že se jim dostane pomoci od ruské vlády. "Pokud nám neposkytne úvěr, můžeme se s F1 rozloučit," tvrdí prozatímní guvernér regionu Krasnodar Venjamin Kondratěv.

Ačkoliv je uváděno, že na říjnový závod už bylo prodáno 20.000 vstupenek, Kondratěv vysvětlil, že v současné době existují jiné priority pro rozdělení finančních prostředků než pro formuli 1, například školy a veřejné investice. "Rozhodně nemíníme využívat naše regionální fondy pro F1," trvá na svém Kondratěv.

Jeho pesimismus ale nesdílí promotér závodu Sergej Vorobjev: "Jsem si jist, že Grand Prix Ruska se bude konat jak v roce 2015, tak i v příštích letech. Všechny přípravné práce běží podle harmonogramu a k žádným změnám nedošlo." Podle jeho vyjádření bude poplatek určený pro FOM uhrazen a Kondratěvem zmíněná suma 65 milionů má v tuto chvíli důvěryhodné krytí.

Vorobjev, zastupující promotérskou skupinu OMEGA navíc podotkl, že finanční podpora byla garantována i ze strany Vladimira Putina. Nechtěl však blíže popsat formu úvěru: "K tomu nejsem zplnomocněn. Naším cílem je pokrýt provozní náklady samotného závodu, nikoli celé výdaje včetně poplatků pro FOM. Jsem přesvědčen, že požadavky nám uložené splníme," dodává Vorobjev.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy