Alonso: Omezení činí F1 nudnou

Zbavme se předvídatelné formule, žádá Alonso | foto: Honda Racing F1

Fernando Alonso neprožívá zrovna sezónu, která by ho mohla těšit. Změna týmu se doposud nejeví jako výhra a po devíti závodech se na jeho kontě trčí jediný bod. Proto Španěl aspoň sní o nové podobě F1, v níž by ho mohly čekat úspěchy, na které je zvyklý.

Pravidla, která omezují aerodynamické změny a vývoj motorů jsou příčinou, proč je formule 1 "předvídatelná" a "nudná". Takový je názor dvojnásobného mistra světa a současného pilota stáje McLaren. Rodák z Ovidea už dříve přirovnal piloty F1 k jejich kolegům v kokpitu letadla, kteří se občas pohybují se zapnutým autopilotem. 

Na otázku, jaké změny by si přál, Španěl znovu zopakoval, že se zasazuje o rychlejší vozy; dále uvedl, že předpisy omezující vývoj a testování (ať přímo na trati nebo v aerodymanickém tunelu) zabraňují dosažení větší konkurenceschopnosti mezi jednotlivými vozy. "Přimlouvám se za rychlejší auta, protože teď se spíš blížíme k časům, které patří GP2. Chtělo by to víc testování, volnější pravidla co se týče vývoje vozů; jsou tak sešněrovaná, že neexistuje ani minimální volnost. Jak se vůz nastaví v zimním testu, tak se bude chovat prakticky po celou sezónu. To je pak právě důvod, že závody mají pořád stejné výsledky a lidi to přestává bavit," tvrdí Alonso.

Čeká se, jaké změny budou v Mexico City ratifikovány. Jak to změní vzhled vozů? | foto: Sahara Force India

 Už dnes, tedy v pátek, diskutovala Světová rada motoristického sportu v Mexico City ohledně předložených návrhů a předpokládá se, že většinu z nich bude ratifikovat. Očekává se se, že projde výrazné omezení pomůcek pro piloty během startovní procedury a jejich řízení z boxové zídky, přepracování postihů za použití určitého počtu pohonných jednotek a nová pravidla pro debutující dodavatele motorů. O všech těchto změnách F1NEWS.cz pravidelně informovalo.

Další podrobné projednání plánů dotýkajících se restrukturalizace formule 1 před sezónou 2017 se však neočekává, protože FIA a FOM hodlají tyto návrhy podrobit hlubší analýze. Jde především o navýšení rychlosti monopostů a radikální reoganizace celého formátu závodního víkendu. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy